Уволниха шефа на Фестивалния комплекс във Варна 03.09 | 19:00

Илко Раев е несменяем от десетилетия

От Андриян Георгиев

Несменяемият от десетилетия шеф на Фестивалния център във Варна Илко Раев е бил уволнен днес, съобщава "Булфото", позовавайки се на ВарнаУтре.бг.

Водолазът и меценат Раев е заел поста малко след построяването на Фестивалния и конгресен център в средата на 1980-те години.

Уволнението е станало с решение на Министерския съвет, тъй като Фестивалният комплекс е собственост на държавата, но се оказа, че не е в активите нито на Министерството на културата, нито на която и да е друга държавна институция.

Преди два месеца на Раев му е било забранено да подписва каквито и да е заповеди и платежни документи от името на Фестивалния комплекс. Очакваше се след тази мярка Раев да бъде освободен.

Директорът навърши години за заслужена почивка на 16 юни, но оставката му закъсня с още 2 месеца и половина, най-вероятно, за да премине без проблеми създаденият от него кинофестивал "Любовта е лудост".

Илко Раев е известен с близките си връзки с предишните две правителства и по-специално с това на НДСВ. Дъщеря му Биляна Раева беше на висок пост в държавната администрация на правителството на НДСВ, а после стана и евродепутат.

Заради неизяснената си собственост, ФКЦ от години изнемогва. Сградата отчаяно се нуждае от ремонт, а пари за заплати се събираха с всевъзможни инициативи, наеми от магазини и големи реклами по фасадата.

В началото на юни правителството апортира в капитала на "Национален дворец на културата - Конгресен център София" ЕАД Фестивалния комплекс във Варна. Така на практика Фестивалният комплекс стана клон на НДК във Варна.

Водещи

Най-четени