Удължават разследването на терористичния атентат на летище Бургас 20.07 | 21:53

На 18 юли се навършиха 3 години от бомбената акция на "Хизбула" срещу автобус с израелски туристи

От iNews.bg

Разследването на атентата на летището в Бургас на 18 юли 2012 г. ще бъде удължено отново. В момента срокът за изготвяне на обвинителния акт е 25 август. Това съобщи пред БНТ окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова, като обясни, че най-вероятно ще се поиска ново удължаване на разследването заради неизпълнена молба за правна помощ от Израел.

Става въпрос за изключително обемна правна помощ, която включва разпити на свидетели и разясняване на процесуални права на пострадали, каза Чапкънова. Тя обаче не се ангажира с прогноза колко ще е удължаването.

Припомняме, че при атентата преди 3 години бяха убити петима израелски туристи и българският шофьор на автобуса, а наранявания получиха общо 48 души.

Месец след атентата българската полиция разпространи снимка на атентатора - 24-годишния ливанец с френски паспорт Мохамад Хасан ел Хюсеини, както и фоторобот на предполагаем негов съучастник. Израелските, а впоследствие и българските власти, посочиха като отговорна за атентата ливанската групировка "Хизбула".

 

Според БНТ пред съда ще бъдат изправени извършителите, а не поръчителите на атентата, за които имало оперативни данни, в коя държава се намират. Те обаче са в страна, от която България не може да разчита на правна помощ.

Най-вероятно след края на досъдебното производство и преди изготвянето на обвинителния акт ще се повдигнат и задочни обвинения, а след това ще се проведе и задочен съдебен процес в България, прогнозира БНТ.

Днес вечерта на летището в Бургас се проведе възпоменателна церемония в присъствието на близки и роднини на загиналите. Церемонията бе почетена от кмета на Бургас Димитър Николов, областния управител Вълчо Чолаков, главния секретар на МВР Георги Костов, бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, посланика на Израел у нас Шаул Камиса Раз и председателя на организация "Шалом" в Бургас Сабатай Варсанов.

Водещи

Най-четени