Ужас! 80% от ромите ни неграмотни, 60% не са стъпвали в училище 08.06 | 17:58

Доклад за националната сигурност не дава никакви данни за проведената 10-годишна интеграция на малцинството в гетата

От iNews.bg

80% от българските роми са неграмотни, а 60% никога не са ходили на училище. Това се посочва в Годишния доклад за националната сигурност за 2015 г.. Това заяви депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров по време на заседание на Комисията по социална политика, цитиран от БГНЕС.

"Това вече е въпрос на национална сигурност, защото в доклада за 2015 г. се вижда, че то се превръща в сериозна тенденция", констатира той.

Според патриота обаче "не личи държавата да предприема някакви мерки по този въпрос".

Байрактаров разкритикува авторите на доклада, че в него липсват данни и оценка за ромската интеграция. Припомняме, че тази година приключва 10-годишния процес по интегрирането на циганите в гетата, проведена по Национална стратегия.

Байрактаров припомни, че в административния доклад за 2014 г. ясно и точно били отчетени сериозните проблеми, свързани с ромската ингергация и огромната безработица заради ниската образованост.

В крайна сметка обаче парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика прие с 15 гласа "за" годишния доклад за състоянието на националната сигурност.

 

Водещи