Укрепват по спешност два паметника, емблематични за Бургас 27.10 | 17:42

За ремонта на „Альоша” и „Конника” ще бъдат заделени 35 хил. лева

От Любомир Тасев

Община Бургас предвижда спешно да се възложат ремонтни работи по укрепването на два емблематични за града паметника - „Альоша” и „Конника” в парка на комплекс „Славейков”. Това съобщи за радио „Фокус”-Бургас зам.-кметът по образование и култура Йорданка Ананиева.

Преди два месеци общинската администрация поръча обстойно изследване на монументите в града, за да се провери тяхното състояние и от каква спешна интервенция имат нужда. Художникът на общината Николай Дубаров е направил подробен доклад за състоянието на паметниците. Известни са средствата, необходими за реновирането и укрепването на паметниците, предвид предстоящата зима и влошаване на метеорологичните условия, които са свързани със замръзването на вода в пукнатините и възможността те да се увеличат.

Община Бургас е в разговори с фирми-партньори, които ще помогнат за реновирането на паметниците. Още през следващата седмица ще започнат процедурите по укрепването на паметниците и тяхното възстановяване с външни средства, въз основа на партньорски споразумения.

По-тежко е състоянието на Конника в парк „Славейков”, коментира зам.-кметът. Общината е обезопасила пешеходната зона около паметника с ограждения. „Намесата там е спешна, за да може паметникът да бъде укрепен още преди началото на зимата. Състоянието на „Альоша” не е толкова тежко, но той също се нуждае от спешен ремонт. Предвидените суми са приблизителни и за Конника са около 25 хиляди лева, а за паметника Альоша - около 10 хиляди лева”, каза още Ананиева.

Водещи

Най-четени