Улесняват подаването на данъчна декларация от чужбина 07.12 | 17:44

Признават се удостоверения за електронен подпис, издадени в други страни от ЕС

От Любомир Тасев

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за електронния документ и електронния подпис, с които се улеснява подаването на данъчна декларация от чужбина.

Решението предвижда удостоверения за квалифициран електронен подпис, издадени от доставчици на удостоверителни услуги в други държави от ЕС или Европейското икономическо пространство, да се признават за равностойни на удостоверения, издадени от български доставчик.

Според депутатите от комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове, по този начин ще се улесни подаването на данъчна декларация от страни от Европа, членове на ЕС или на Европейското икономическо пространство.

С измененията се променя режимът на потвърждаване при получаване на електронно изявление винаги, когато такъв документ е изпратен по електронен път.

Целта е да се постигне уеднаквяване с режима, установен в другите държави от ЕС.

Така се преодолява и опасността от умишлено непотвърждаване получаването на електронно изявление от страна на адресата, когато правните последици от неговото получаване са неблагоприятни за него.

Предвижда се още отмяна на регистрационния режим на доставчиците на удостоверителни услуги, като режимът е заменен с уведомителен.

Комисията за регулиране на съобщенията води публичен регистър на доставчиците на удостоверителни услуги. Регламентира се възможността за доброволна акредитация, осъществявана от Изпълнителна агенция "Българска служба за акредитация".

Законът влиза в сила от 1 юли 2011 г. Парламентът ратифицира и рамковото споразумение между ЕС и членуващите държави, и Република Корея.

Водещи

Най-четени