Ура! Ледената епоха приключва в събота 17.01 | 14:15

Прогнозират затопляне след 26 ануари и необичайно мек февруари с пролетни температури

От iNews.bg

До четвъртък и от части в петък тази седмица времето в страната ще е облачно, ще превалява сняг предимно на Север и Запад, а на някои места и дъжд - основно над южните и югоизточните части, и по Черноморието. В Северна и Североизточна България ще духа умерен и силен североизточен вятър. Това сочи средносрочната прогноза за времето на НИМХ към БАН, представена по Дарик.

Добрата новина е, че не се очаква смразяващ студ, температурите на повечето места ще са в от минус 2 градуса – около 0 и плюс 1-2 градуса. Валежите няма да са обилни и не се очаква да се оформи такава тежка зимна обстановка, каквато беше в началото на януари и доведе до блокади и затваряне на много пътища.

Съветът на синоптиците все пак е: Внимавайте, защото през нощта температурите падат и се образуват заледявания.

От събота ще започне един дълъг период, в който няма да има съществени валежи. В понеделник е възможно в някои части на страната за кратко да прехвърчи сняг, но до края на следващата седмица не се очакват съществени валежи. Времето ще бъде спокойно и тихо, което се дължи на стабилен антициклон, който ще се разположи над тази част от континента.

Температурите няма да претърпят особена промяна, но след 26 януари се очаква едно по-сериозно затопляне на времето, което ще доведе и до топене на снега.

След края на януари и в първите дни на февруари градусите могат да достигнат дори и до 10-12 на места в страната, предимно в Южна България, прогнозират метеоролозите.

1840153

За днес – 17 февруари е обявен жълт код в 23 области заради очаквани валежи от сняг, поледици и силен вятър. Предупреждението е в сила за областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Бургас, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Смолян, Пловдив и Пазарджик.

Водещи

Най-четени