Ученически фирми с отличия от световни изложения 23.06 | 16:38

Министерство на образованието младежта и науката награди отличените призьори

От iNews.bg

С 12 награди от Ню Йорк и 2 от Швейцария са отличени наши гимназисти на международните панаири на учебно-тренировъчни фирми в чужбина.

Две първи места са взели и от международния панаир в Пловдив, провел се през април тази година. Днес те бяха наградени от просветното министерство за постигнатите резултати.

Нашите гимназисти са взели първите места за най-оригинален фирмен каталог, за най-добър екип и професионално обслужване, за панаирна промоция, за най-хубав щанд, за рекламни материали, за най-добра обслужваща банка, за най-добра бизнес идея и за социално отговорен бизнес.

Учениците са взели трето място в икономически състезания на изложението в Ню Йорк, където по конкретни задания на английски език е трябвало да направят мултимедийна презентация и да отговарят на въпроси пред комисия.

Дейността на ученическите дружества бе много разнообразна. Има фирми в дигиталните и IT технологиите, туристическия бранш, козметиката и др. Учебно-тренировъчна фирма "Срещни ме" от Националната търговска гимназия в Пловдив извършва дейност като агенция за запознанства, а "Паус енд Клаус" от Търговско-банковата гимназия в София се занимава с търговия на домашни любимци и аксесоари за тях.

"За всеки човек има подходящ домашен любимец, а кой е точно той, това става ясно след кратка серия от въпроси, които ние задаваме на хората спрели на нашия щанд", каза за iNews гимназистката Мина Славкова, управител на учебно-тренировъчна фирма "Паус енд Клаус". Нейната компания предлага над 100 вида кучета, котки и гризачи, както и всякакви аксесоари, необходими за тях. Учениците от тази фирма са изработвали и специални бутикови продукти като легла, мебели, козметика за домашните любимци.

Мина каза, че се е ориентирала към бизнеса с животни, защото според нея няма човек, който да не обича животинките. А тези, които обичат домашните си любимци, ще правят всичко възможно те да се чувстват добре и така ще може да продава повече аксесоари.

Над 60 училища у нас имат учебно-тренировъчни фирми. Повечето от тях са специализирани в областта на икономиката и търговско-банковото дело. В тези фирми взимат участие ученици между 10 и 12 клас като в някои от училищата проектът се изучава като свободно избираем предмет, а в други е задължителен и гимназистите получават оценка на края на срока за него.

Водещи