Учителите прекарват средно в училище по 48 часа на седмица 05.02 | 16:44

Някои дори работят до 53 часа при максимум 40

От Мая Александрова

Учителите работят средно в училище по 48 часа седмично, а някои техни колеги дори достигат до 53 часа. Максимумът обаче е 40 часа, фиксиран с Кодекса на труда. Това сочат данни от национално проучване за работното време на учителите, осъществено от синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" сред 6950 педагози в страната.

От синдиката посочват, че това претоварване на учителите от директори, инспекторати и от Министерството на образованието и науката, води до умора и изхабяване на работещите в образованието и това неминуемо намалява качеството на преподаване.

Основният стрес, който влияе негативно на учителите, е заради безсмислената, според анкетираните, административна дейност, която пречи на работата им с учениците и отнема от времето за самоподготовка на педагозите.

Преподавателската заетост на голямата част от учителите е по 21 часа седмично, а за самоподготовка са им нужни средно по 15 часа, сочат резултатите от проучването. Според тях извънкласните дейности на учителите са средно по четири часа, а за работата им по проекти са необходими и още не по-малко от четири часа.

Административната работа на учителите, без пряка връзка с учебната дейност, е средно по осем часа.
Според данните от изследването 55% от анкетираните преподаватели са заявили, че са били задържани в училище и в детската градина със заповед на директора, без да имат възложени дейности.

90% от българските преподаватели са жени и те успяват да отделят само по пет часа за своето семейство, а за културни дейности - по два часа седмично.

Средната възраст на анкетираните учители е 55 години, като до 30 години са участвали едва 2,7% педагози, а участниците на 60-годишна възраст са били 3,7%.

Най-висок е процентът на учителите в проучването от гимназиалния етап - 32,5 на сто, следван от прогимназията с 25,2 на сто, а само 23,1 на сто са началните учители и възпитателите.

Синдикатът ще информира МОН за резултатите от представителната анкета и ще поиска допълнително заплащане за административната дейност, извършвана от учителите, съобщава председателят на учителския синдикат към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров, цитиран от БТА.

Водещи

Най-четени