Фандъкова уверена - на Витоша ще се карат ски тази зима 09.08 | 18:33

Казусът с пистите на Витоша щял да бъде решен, без да се пипат законите

От Ивелина Георгиева

Пред представителите на Агенцията по горите и на "Витоша ски" поставих изискването да се гарантира ски сезонът на Витоша, каза кметът на София Йорданка Фандъкова по повод вчерашната си срещата с институциите и дружествата, отговарящи за ски съоръженията и пистите в планината.

По думите ѝ трябва трайно да се реши този проблем и затова са набелязани няколко конкретни стъпки, които експертите от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Министерството на земеделието и храните (МЗХ) да обсъдят.

Следващата среща ще бъде със самите министри, за да се установи кои от набелязаните стъпки са реално изпълними и как по-бързо да се реши заплетеният казус.

По думите на Фандъкова набелязаните мерки са такива, че казусът "Витоша" да се реши изцяло в рамките на действащото законодателство и за оформянето на сега съществуващите писти, а не за разширяването им.

От "Витоша ски" са заявили пред кмета на София, че имат желание да обработват пистите и да има ски сезон на Витоша, но тяхното условие е да се гарантира, че ще се оперира законосъобразно с тях.

Въпросът е да се разберат различните институции и това предстои да се случи през следващия един месец, посочи Фандъкова.

"През септември искам да кажем категорично пътя по който ще стане всичко това, а не дали ще стане, този въпрос изобщо не го поставям", посочи кметът на София.

Водещи

Най-четени