Фидосова оказвала натиск и на министри 26.07 | 08:35

Депутати от ГЕРБ се цепят - правят нова парламентарна група

От Христина Рафаилова

Искра Фидосова е оказвала натиск не само върху Комисията за конфликт на интереси. Тя си позволявала "да вдига телефона" с подобни намерения и на министри и да им нарежда от името на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Това каза в ефира на Нова телевизия бившият земеделски министър Мирослав Найденов. 

Самият той бил получил подобно обаждане, което довело до скарване с бившата шефка на правната комисия в НС.  Според Найденов герберката не оказвала натиск по свое усмотрение, а под диктовката на зам.-шефа на партията Цветан Цветанов. По думите на Найденов Фидосова "не ходила и до тоалетната, без да пита Цветанов". 

Ексминистърът призова да се разшири темата с тефтерчетата и да се видят бележниците в СДОТО, БОП и съдебната система. Според него това ще покаже как институциите се ползват за мачкане на инакомислещите в партията. 

Той коментира и изказването на председателя на парламентарната група на ГЕРБ  в 41-то Народно събрание Красимир Велчев за тефтерчето на Филип Златанов, че на Фидосова просто не й издържали нервите от много работа. Найденов заяви, че вдигането на телефон с поръчка да се смачка някой е планирано действие с определени цели.

От думите на бившия член на кабинета "Борисов" стана ясно, че Фидосова принуждавала депутатите да вкарват от свое име лобистки текстове в законите. Той даде за пример ексшефа на НЗОК Пламен Цеков, чието име беше намесено с така наречената наркопоправка. Според Найденов той вкарала въпросния текст, тъй като бил принуден от Фидосова.

Найденов заяви, че е логично Цветанов да последва съдбата на Фидосова. Тя подаде заявление за напускане на депутатското си място и се оттегли от ръководството на ГЕРБ. 

Бившият министър каза, че и настоящи депутати от партията планират да я напуснат. Броят им даже можел да стигне да съставят самостоятелна парламентарна група. 

Водещи

Най-четени