Фолклорният фестивал в Жеравна започва днес 17.08 | 10:06

За да попадне човек там, задължително трябва да е в народна носия

От iNews.bg

Днес започва Международният Фестивал на фолклорната носия в Жеравна. Фестивалът е създаден е през 2008 година по идея на Христо Ив. Димитров – продуцент, хореограф и режисьор на Национален фолклорен ансамбъл "Българе”, предаде БГНЕС. Атрактивната им сватба с фолклорната певица Албена Вескова през 2005 г. в местността Костина край с. Рибарица по старинен български обичай, на която младоженците и присъстващите 400 гости са с български народни носии, има широк позитивен отзвук. Това мотивира създателя на "Българе” с помощта на неговите партньори Ян и Елена Андерсон, на тогавашния кмет на Жеравна Лъчезар Германов, бизнесмените Георги Манев и Калин Григоров, както и на други съмишленици, да организира много по-мащабно събитие, което да дава възможност на всеки желаещ поне за три дни в годината да облече българска носия и се откъсне от цивилизацията, като направи скок век и половина назад във времето.

Основен организатор на фестивала е създадената от Христо Ив. Димитров и семейство Андерсон Фондация "Българе”. Съвместно с марката "Бона фиде”, Община Котел и Кметство Жеравна, Фондацията организира ежегодния международен Фестивал на фолклорната носия, чието първо издание е през август 2008 година. Неизменен домакин на фестивала през годините е екипът на Национален фолклорен ансамбъл "Българе”. Фестивалът е частна инициатива и се издържа благодарение на приходите от входната такса и от дарения. Всяка година десетки дарители и медийни партньори допринасят за успешното провеждане на родолюбивата инициатива в Жеравна.

Традиционни спонсори на фестивала от самото му създаване са Ян и Елена Андерсон, Георги Манев и Калин Григоров. Всяко издание се осъществява с подкрепата и на десетки други дарители.

Архитектурният резерват Жеравна е избран от Христо Ив. Димитров за център на фестивала. През 2008 г. е сключен 30-годишен договор с Община Котел за ползване на част от местността Добромерица край селото за място на събитието. Фестивалната територия е обособена сред боровата гора на хълма Добромерица. Фестивалът е тридневен /петък, събота и неделя/ и се провежда в предпоследния уикенд на месец август, като датите му са подвижни всяка година.

Участието в този фестивал е доброволен акт и желаещите да се включат в него старателно спазват задължителните изисквания за провеждането му. С цел да се придаде възможно най-пълна автентичност на обстановката и максималното й приближаване до българския бит отпреди 100-150 години, действа строг фестивален правилник.

Главното изискване за прекрачване във фестивалната територия е да сте облечени във фолклорна носия. Забранено е внасянето и ползването на редица предмети от съвременния живот, както и на изделия от пластмаса. Ползването на мобилни телефони е разрешено само на определено за разговори място. През първите два дни категорично е забранено заснемането с камери, фотоапарати, мобилни телефони и др. Право на това имат само акредитирани медии и фотографите на фестивала. Всеки посетител може да се обърне към последните за лични снимки, до които ще получи безплатен достъп в сайта www.nosia.bg 20 дни след фестивала.

Най-четени