Франция става още по-гостоприемна за български работници 14.10 | 17:35

Ние и румънците вече имаме достъп до 291 професии и длъжности

От Андриян Георгиев

Румънците и българите вече имат достъп до 291 професии и длъжности във Франция. Това става факт съгласно заповед, публикувана тази неделя във френския Държавен вестник, пише в. "Фигаро", цитиран от агенция "Фокус".

От днес (14 октомври) във Франция румънците и българите ще могат да практикуват професии като фризьорство, автомонтьорство, озеленяване, но ще могат също така да работят като застрахователни брокери, мениджъри в супермаркети, отговорници на строителна бригада, логопеди, гимназиални учители, техници и занаятчии, контрольори на въздушния трафик и др. без ограничения.

Съгласно заповедта, публикувана в Държавен вестник, списъкът с професии, достъпни за български и румънски граждани, се разширява от 150 на 291 длъжности.

Това облекчаване на достъпа до трудовия пазар последва демонтирането на няколко ромски лагера миналата седмица, което разтърси правителството. Стотици роми бяха изгонени от лагери в Париж, Виюрбан, Марсилия и други, без да има решение на проблема за тяхното настаняване.

Тези методи напомниха на президента Франсоа Оланд за неговите предизборни обещания и възобновиха дебатите за професиите на българите и румънците.

Водещи

Най-четени