Французи фаворизират Бокова за ООН 23.04 | 15:47

Силните позиции на българката в Африка също накланят везните към нея

От iNews.bg

Френски журналисти смятат, че Ирина Бокова е най-силният кандидат за поста генерален секретар на ООН и смятат, че именно българката ще поеме поста.  Около това мнение се обединяват гостите на най-популярното френско седмично дискусионно предаване Kiosque на TV 5 Monde. В последния си брой темата "Какъв трябва да е профилът на следващия генерален секретар на ООН?” обсъдиха журналистът от MondAfrique Сейдик Аба, главният редактор на френското списание Courrier International Ерик Шол и журналистът от вестник La Croix Жан-Кристоф Плокен, съобщава БГНЕС.

В отговор на думите на водещата, че обикновено за генерален секретар на ООН се избират безлични кандидати, Ерик Шол посочи, че сега има силни кандидати, като Ирина Бокова и Хелън Кларк, много опитни и някои владеещи френски. Водещата отбеляза, че името на Ирина Бокова се споменава често като фаворит, особено в Африка.

Сейдик Аба потвърждава, че това, което българката е направила като генерален директор на ЮНЕСКО, й е спечелило голяма популярност в Африка. С водещата си роля в Мали, където джихадисти унищожиха хилядолетни архиви, възстановени по-късно с помощта на ЮНЕСКО, както и по други въпроси, тя си създаде много силни лични контакти на Африканския континент, които ще й бъдат полезни в състезанието за поста.

Водещи

Най-четени