Френски медии: Българската прокуратура се зае със случая „министър на социални помощи“ 11.09 | 09:30

Разследва човека, който го издаде

От iNews.bg

Вместо да започне разследване срещу министър, заподозрян за злоупотреба със социални помощи във Франция, магистратите в София разследват човека, който алармира за престъплението след направено от него разследване, коментира френският вестник L’Express.

Две години след разкритията на вестник L’Express заминистъра, който е взимал френски помощи за безработица от София, българското правосъдие започна разследване. Проблемът е, че то е срещу Атанас Чобанов от сайта Бивол, който публикува издадените от френската агенция по заетостта документи.

Прякорът "министър на социални помощи" е на Иван Данов, който е получавал помощи във Франция въпреки професионалната си активност в България.

От юни Чобанов е разследван за "клевета" по силата на Наказателния кодекс и разпоредбата, която предвижда присъда от 1 до 6 години затвор.

 

"Според мен това е ново доказателство, че българската прокуратура предпочита да си затвори очите пред истинските престъпления и да напада тези, които съобщават за тях", казва Атанас, който живее в София и Париж.

Най-четени