Хващаме по 1000 бежанци на месец 26.04 | 17:29

Днес едновременно трябва да защитаваме хуманизма и сигурността, казва Маргарита Попова

От iNews.bg

Средно на месец българските власти залавят по около 1000 нелегални имигранти. Това показват данните на МВР, представени по време на конференцията "Миграция и убежище – перспективи в европейски и в национален контекст", която се провежда под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова. От 1 януари до 31 март 2016 г. у нас са били задържани 2 982 лица, направили опит да преминат незаконно през границата на страната, показват данните на "Гранична полиция".

"Географски България се намира в зона с висока концентрация на рискове, заплахи и конфликтно противопоставяне в сравнение с много други страни от Евроатлантическата общност. Разположението на страната ни в Балканския стратегически район й отрежда важна роля в поддържането на сигурността на части от югоизточния фланг на НАТО и охрана на важни участъци от външните граници на ЕС, отбеляза зам.-директорът на Центъра за близкоизточни изследвания и експерт по сигурността и борбата с тероризма Славчо Велков.

Само с отчитане на нашите собствени интереси и на различните културно-исторически специфики на отделните региони и държави, страната ни може да гради авторитет в международен план и да е надежден партньор в ЕС и НАТО. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова по време на форума. Според думите й от 2013 г. насам с действията на различните институции, обществото и медиите България демонстрира желание и готовност да посрещне адекватно проблема с мигрантския натиск. Вицепрезидентът призова за днешна Европа да се говори като за политически, социален, културен и духовен феномен, който граничи с други култури и не може да бъде ограничаван само в рамките на ЕС. "Феноменът Европа трябва да бъде наравно с останалите ценности, които векове наред сме създавали и са в основата на европейската цивилизация. Днес във фокуса ни трябва да са ценностите на хуманизма и сигурността", посочи Попова.

Водещи

Най-четени