Хиляди изпратиха Росица Янакиева 27.01 | 15:54

Бившият кмет на Перник почина след тежко боледуване

От Кремена Бедерева

Хиляди перничани се стекоха пред Двореца на културата, за да се поклонят пред бившия кмет на общината Росица Янакиева. Тя беше от малкото български политици, които изгаряха във всяка своя идея и действие, с което се захванеха, заяви президентът /2002 г.-2012 г./ Георги Първанов.

Той определи Янакиева като "желязната дама на местната власт в България", която е гордост за АБВ. По думите му като кмет тя е направила повече от всеки друг в годините на прехода, затова ще остане за перничани "нашият кмет".

Според Първанов Янакиева е от хората, изнесли на плещите си промяната на БСП. Беше дялан камък навсякъде, където животът и съдбата са я поставили, каза още Първанов. По думите му като народен представител тя се е заемала с неща, които никой преди това не е правил, за да помогне на младите, на всички. Георги Първанов е огорчен, че признанието за нейните достойнства е получено едва, когато си е отишла от този свят. Той припомни, че приживе е била залята от голяма агресия.

Днес изпращаме един силен управленец с достойно държавническо мислене и действие и един естествен, убедителен и прям човек, каза президента. Росица Янакиева остави диря на народен представител с активно законодателно участие, каза председателят на 43-то Народно събрание Цецка Цачева.

По думите й Янакиева е оставила диря и на политик, ангажиран с проблемите на местната власт и направил всичко възможно за своя роден град Перник. Цачева заяви, че Янакиева е пример за това как да се отстояват позиции и се търси възможното решение, запазвайки автентичността на политическата сила, която представлява. Аз съм впечатлена чисто човешки от нея - радваше се на живота, живееше на пълни обороти, раздавайки знания и опит, сподели още Цачева.

На поклонението днес присъстваха министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев, съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски, председателят на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова, парламентарната група на АБВ, дългогодишният народен представител от Перник Ангел Найденов, Мая Манолова, Росен Петров, всички депутати от Пернишки регион, областното ръководство на Перник, кметове на общини и др.

Венци и съболезнователни адреси бяха изпратени от президента, премиера, парламентарни групи, общини и др. Перничани чакаха с часове, за да се простят със своя бивш кмет. Росица Янакиева бе три мандата кмет на най-голямото пернишко кметство "Изток" и два мандата кмет на Перник.

Тя почина внезапно след кратко, но тежко боледуване.

1466543

Водещи

Най-четени