Хиляди православни българи посрещнаха Великден 01.05 | 08:55

Президентът Плевнелиев – рамо до рамо с Патриарха в „Св. Ал. Невски“

От iNews.bg

Хиляди православни българи посрещнаха Великден пред храмовете в страната.

На богослужението в столичния храм "Св. Александър Невски" присъства и Росен Плевнелиев, който в храма стоеше рамо до рамо със с Патиарха, което е прецедент – откакто България избира президент (1992 г.), за първи път такъв застава до светия отец. Плевнелиев се впусна пръв да вземе огън, когато Неофит го изнесе от олтара. В най-сакралния момент президентът застана с гръб към насъбралото в лоното на църквата множество и приказва близо минута с Неофит. След това вървя плътно до него, асистирайки му при изнасянето на огъня, отбелязва Флагман.

След тази публична изява на държавния ни глава, предавана пряко от БНТ, социалните мрежи изригнаха в гневни коментари заради мълчанието му за православния празник. Ползватели на Фейсбук се възмущават, че президентът е поздравил мюсюлманите за Курбан Байрям миналата есен. И напомнят за слабостта му към Ифтара, благодарение на скандала с недопускането на българските медии. Критиците отбелязват и факта, че Плевнелиев не пропусна да влезе и  в синагогата за еврейската Ханука в средата на декември миналата година, когато отправи поздрав за празника.

Минути след полунощ Патриарх Неофит излезе от храма, за да възвести Христовото Възкресение с думите: "Христос Воскресе". Негово светейшество отправи и пасхално приветствие към православния български народ., в което се казва: "Във време, когато човечеството отново се лута в търсене на своите изконни духовни корени, ние, православните християни, отново и отново сме призвани да благовестим за Христовото Възкресение и станалото възможно благодарение на него наше спасение".

 

За първи път тази година пасхалното богослужение пред патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" премина с гвардейско честване и заря.

Водещи

Най-четени