Хиляди пяха "Кой уши байряка" в защита на Райна Княгиня в Панагюрище (СНИМКИ) 03.10 | 19:30

Без нито една дума за политици и избори, Панагюрище отговори на предизборната провокация, при която бе използвана песента за българската княгина Райна Попгеоргиева

От Филипа Тодева

Без нито една дума за политици и избори, Панагюрище отговори на предизборната провокация, при която бе използвана песента за българската Княгиня Райна Попгеоргиева. Стотици панагюрци се събраха пред паметника на княгинята в столицата на свободата, където положиха цветя, а след това и пред мемориалния комплекс Априлци.

Пред паметниците на мъчениците, загинали в Априлското въстание бе произнесено слово в памет и в знак на преклонение към най-великата българка:

"Една жена, която на 20 години, е понесла знамето заедно с Бенковски, наричана е княгиня и е символ на свободата и преклонението на борбеността и на вярата".

15768781576880

 Обединени от любовта и преклонението към Райна Кнаягиня и останалите герои, загинали за свобода на България, в града на Априлското въстание пристигнаха българи от цялата страна.

На автомобилите и моторите им се веят българските знамена и дори самите организатори бяха изненадани от това колко много хора се мобилизираха и дойдоха само за 5 дни.

15768771576882

Гостите на града поднесоха цветя пред българските светини, а панагюрци смениха ежедневните дрехи с традиционни носии, които се съхраняват в повечето домове. Вееха знамената си и ги целуваха, така както призоваха наследниците на Райна Княгиня.

С чувство на дълбок патриотизъм и нито една дума на омраза, хората изпяха песента в оригиналния й   аранжимент, след което извиха дълго хоро под звуците на песните за "Капитан Петко Войвода" и "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово". 

 

 1576879

1576883

Водещи

Най-четени