Хиляди руснаци гласуват днес у нас 18.03 | 13:16

Избирателни секции са разкрити в София, Пловдив, Варна и Русе

От iNews.bg

Хиляди руснаци, живеещи в България, упражняват правото си на глас в президентските избори, провеждащи се в родината им. Във Варна, при засилена полицейска охрана, вотът за нов президент се провежда в сградата на Генералното консулство на Руската федерация. Право да пуснат бюлетина имат над 2000 руски граждани, съобщава Нова телевизия.

Вече има предсрочно гласували и в Шумен, Добрич, Ямбол, Сливен и Несебър. В България са създадени четири избирателни секции - в Посолството на Руската федерация в София, в генералните консулства във Варна и Русе, и в офиса на почетния консул на Русия в Пловдив.  

"Понеже съм руска гражданка и гласувам постоянно, особено като има такива избори. За местните избори пак идвах. Смятам, че е мой дълг”, казва Ирина Петкова. "Обстановката винаги е различна - сложна или не, трябва да избираш държавен глава, ако си гражданин на една държава”, отбелязва Владимир Тулин.

В Пловдив дори имаше опашки от желаещи да пуснат бюлетина. Гласуващите за първи път получиха подаръци. Хората с увреждания има възможност да гласуват в домовете си - при тях по предварителна заявка ще отиде екип с мобилна урна.

Водещи

Най-четени