Холандия категорична - не ни иска в Шенген 14.09 | 17:44

Приемането ни в европейското икономическо пространство се замразява отново

От Ралица Стоянова

Холандия остава против приемането на България и Румъния в Шенген, се посочва в съобщение на служебното правителство до парламента, цитирано от сайта DutchNew.

Холандският кабинет отчита, че и двете страни са постигнали голям напредък в реформирането на своите съдебни системи и борбата срещу корупцията. В същото време той подчертава, че са необходими по-конкретни резултати, за да бъде гарантирано, че реформите ще бъдат устойчиви и необратими, пише БТА.

Тази позиция означава, че частичното приемане на двете балкански държави в Шенген няма да бъде разгледано по време на заседанието на европейските министри в сферата на вътрешните работи и правосъдието на 20 септември тази година. Очакваше се тогава да бъде обсъдена  идеята морските и въздушни граници на България и Румъния да бъдат приети в зоната за свободно пътуване.

Търпението на България спрямо Холандия е изчерпано, заявява финансовият министър Симеон Дянков в интервю за холандския вестник De Telegraaf онзи ден. Според него България и Румъния са жертва на политическите игри в Холандия. 


Най-четени