Хората с увреждания искат право на избор и независимост 24.09 | 17:00

В София организираха поредния "Поход за независим живот"

От Елена Кирилова

Около 50 доброволци се събраха днес (24 септември) на "Похода за независим живот”, организиран от хората с увреждания в страната. Походът започна в 12 ч. на площад "Света Неделя" в София, като шествието спря пред Министерски съвет.

Капка Панайотова и Петър Кичашки от Центъра за независим живот връчиха на двама представители на Министерски съвет урни, в които са събрани подписи в подкрепа на правата на хората с увреждания.

Подписите са около 10 хиляди и са събрани в 10 града в България, сред които Видин, София, Варна, Бургас, Каспичан, Нови пазар и Стара Загора.

Исканията на хората в неравностойно положение са за по-бързото влизане в сила на член 19 от Конвенцията за правата на хората с увреждания, която говори за независим живот, за право на избор и за живота в общността. Това разкри пред iNews Петър Кичашки.

По думите му конвенцията е ратифицирана, но след като това се е случило, не са последвали никакви сериозни действия. Сформирани са работни групи, които тепърва трябва да решат как конвенцията да бъде синхронизирана с българското законодателство.

Кичашки подчерта, че конвенцията може никога да не влезе в сила, защото сроковете, заложени в нея са прекалено дълги. Ето защо хората в неравностойно положение търсят правата си и са готови да се борят за своя независим живот.  

Участниците в "Похода за независим живот” пожелаха да се срещнат с министър-председателя Бойко Борисов, на когото да връчат урните. След като това не се случи, те обясниха, че са отворени за срещи, дискусии и неформални разговори с премиера.

Водещи

Най-четени