ЦИК за Бат Сали: Аномалията е заложена в изборната система 09.10 | 10:31

Цяла България ще пламне, отсече кметът на Кюстендил

От Теодора Кокаланова

Александър Методиев от ДПС, известен като Бат Сали, влиза в парламента като депутат от Кюстендил, защото така излизат сметките по формулата Херман-Майер. Става въпрос за подреждане по големината на остатъците на партиите. Това обяви пред bTV говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

По думите му след като се обобщят всички данни, включително и вотът от чужбина, се прави генералното разпределение на местата на депутатите. След това местата се допълват като се подреждат по големината на остатъците и се сравняват остатъците по всички региони.

"В този смисъл за база за сравнение се използват малките гласове за партиите. Така се стига до момента, в който резултатът на ДПС е такъв, че е най-голям сред остатъците, а това води и до мястото на Методиев в парламента. Аномалията е заложена в изборната система. Ако го махнем от там, вотът на ДПС ще отиде на друго място с ниско гласуване", обясни Томов.

Томов призна, че сегашната ситуация не е справедлива, но от ЦИК са длъжни да спазват закона. Той категорично опроверга тезата, че членовете на комисията могат да окажат влияние на броенето на гласове. "Ако не се беше случило в Кюстендил, щеше да е другаде", каза Томов. По думите му гласовете от Турция не влизат в нито едно регионално разпределение.

Така при изчисленията излиза, че ДПС има по-малко мандати, отколкото би трябвало. "За да се запълнят "дупките", се дава мандат на ДПС там, където то има най-големи остатъци, какъвто е случаят с Кюстендил. Тази аномалия е по-вероятно да се случи в малки райони, където малко гласове осигуряват мандат", обясни Томов. Въпреки разясненията, хората в Кюстендил продължиха да винят ЦИК за случилото се, а не недостатъците на изборния закон. 

"За съжаление от два дни тече информация, която към момента никой официално не отрича. Кюстендилски многомандатен избирателен райони е излъчил, според някои за депутат човек, с прякора Бат Сали. Не съм чувал някой който публично да е заявявал подкрепа за него", заяви пред протестиращите кюстендилци кметът на общината Петър Паунов. 

По думите му резултатите сочат, че от 62 000 гласували, 800 гласа са за това лице, най-ниския резултат в цяла България. "10-и многомандатен избирателен район никога не е оскверняван по подобен начин. Не бих говорил за политика, ако някой драстично не нарушава закона. Българското законодателство не може да има математическа формула, която да даде мандат в четири мандатен район на осма политическа", категоричен бе Паунов. 

Според него 20 000 гласа не са равни на 800 гласа. "Няма как някой да ни убеди, че този закон е български. Когато има законодателство, което вреди на България и взема избирателните ни права, това не може да го приемем", заяви Петър Паунов.

Той подчерта, че в Кюстендил ДПС има най-нисък резултат. "И при това искат да ни изпратят тук, да осквернят този район, за да откажат всички хора да гласуват. Да смятаме, че е безнадеждно и да си ходим. Аз не си тръгвам, оставам тук", заяви Петър Паунов.

Кметът посочи, че при излизане на официалното разпределение на мандатите решението на ЦИК ще бъде обжалвано. "Кюстендил е рибената кост в гърлото на ДПС. Да знаете, че от тук цяла България ще пламне. Сега сбъркахте. Вие въставате срещу България, рибената кост е Кюстендил. От тук се отрови цялата ви корупционна схема", каза пред протестиращите кметът Петър Паунов.

Протестиращите поискаха законно решение на ЦИК, анулиране на гласовете от Турция и правилно разпределение на гласовете, както и мажоритарна система за избор на хора, които да се излъчват от съответните райони, предаде агенция "Фокус". 

Водещи

Най-четени