ЦИК спря да приема документи на партии и коалиции! Кой ще участва на избори 2015? 09.09 | 19:45

Кметовете, които ще избираме са с 30 % повече заради промяна в законодателството

От iNews.bg

Точно в 18 часа днес Централната избирателна комисия спря да приема документи на партии и коалиции за предстоящия местен вот. Желаещите да се борят за кметски места имаха време от 25 август до днес.

Засега 50 от партиите и коалициите са получили отговор, че всичко е както трябва с документите им. Също така на сайта на ЦИК всеки може да провери дали негови данни присъстват в подписките.

Тези избори ще са и рекордно скъпи. Близо на 51 млн. лева ще ни струват. Причината е, че между тазгодишните и миналите местни избори е променено законодателството. Така кметовете, които ще избираме са с 30 % повече. Също така провеждането на национален референдум заедно с местния вот ги оскъпява.

1564027

Населени места с над 100 жители ще избират кметове тази есен. Това записаха депутатите в новия изборен закон. Преди това трябваше в населеното място да има регистрирани над 350 човека, припомня TV7. Не ясно обаче все още дали ще има желаещи да се борят за кметския пост във всички тези места.

В 40 държави и в 307 населени места ще има секции. Те са определени автоматично, тъй като в тях на избори в последните 5 години е имало поне 100 гласоподаватели. Секциите зад граница обаче се очакват да са повече сравнение с миналия вот, защото сънародниците ни в чужбина все още подават заявления и за гласуване на националния референдум.

До този понеделник 14 септември пък ЦИК все още приема документите на партиите и коалиции и инициативни комитети, които искат да участват в информационната кампания за референдума.

 

Водещи

Най-четени