ЦИК чака решение от съда за машинно гласуване навсякъде 31.01 | 13:30

Комисията решила да е само в 500 секции заради краткото време до предсрочния вот

От iNews.bg

Ако Върховният административен съд (ВАС) се съобрази с жалбата на "Нова Република" срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за машинно гласуване само в 500 избирателни секции, то ЦИК ще го въведе навсякъде за предсрочните парламентарни избори на 26 март. Това заяви по БНТ говорителката на комисията Камелия Нейкова.

Тя припомни, че служебният кабинет също е изразил готовност за увеличаване на бюджета за предстоящите избори, ако има нужда. Вотът напролет за 44-то Народно събрание ще струва на данъкоплатците близо 30 млн. лв.

Относно машинното гласуване членовете на комисията са изразили различни становища по време на обсъждане на решението. Една част са били на мнение, че то трябва да се въведе пилотно само в 500 секции, а други, че трябва да има във всички секции. Имало и становища, че законодателят е записал, че машинно гласуване трябва да има във всички избирателни секции при редовни избори.

Нейкова подчерта, че законодателят не е имал предвид при предсрочни избори да се използва машинно гласуване. Редовни парламентарни избори трябвало да има през 2018 г. и тогава машинното гласуване щяло да бъде факт в цялата страна. Затова и ЦИК решила машинното гласуване да бъде в 500 секции.

Очаква се днес ВАС да разгледа жалбата на дясната формация "Нова република" срещу решението на избирателната комисия. Ако съдът се произнесе срещу него, от ЦИК ще трябва да обявят обществена поръчка за машини, така че машинното гласуване да се организира във всички избирателни секции.

Говорителката призна, че е резервирана относно изпълнението на поръчката за машинно гласуване във всички секции заради краткото време, оставащо до изборите, насрочени от президента Румен Радев на 26 март.

На въпрос защо не са обявили обществената поръчка веднага след президентските избори, тя отговори, че няма как да бъде обявена поръчката преди изборите да бъдат насрочени.

"Машинното гласуване не е експериментално, а вотът от него ще бъде зачетен, както и на президентските избори", обясни тя.

Нейкова призова избирателите да не чакат последния момент, за да упражнят правото си на глас, за да се избегне струпването на опашки. Все пак тя отчете, че на последните избори в страната сериозни струпвания не е имало. В чужбина обаче ситуацията беше затруднена и на места се образуваха големи опашки, които доведоха до сериозно напрежение.

Нейкова отправи съвет и към избирателите в чужбина, които желаят да упражнят правото си на глас зад граница, да подадат навреме заявление за гласуване. То може да бъде изпратено по електронен път, в писмен вид в дипломатическа служба или по пощата. Срокът за подаване на тези заявления е 28 февруари. Подавайки заявление, че ще гласуват извън страната, те ще бъдат включени в списъците. Така ще се спести технологично време, защото данните вече ще бъдат включени и няма да се вписват в деня на изборите.

ЦИК има готовност и за разкриване на допълнителен брой секции в страните от ЕС, ако има достатъчен брой заявления - над 60, каза още тя. И призова сънародниците зад граница да подават заявления за гласуване извън в страната в срок.

Тя обърна внимание, че на тези избори в бюлетината отново ще присъства квадратчето "Не подкрепям никого". То ще се зачита за действителен глас, но няма да участва в разпределянето на действителните гласове по партии и коалиции и при определянето на мандатите.

Нейкова напомни на партиите, че предизборната кампания започва на 24 или 25 февруари. Приемането на документи за регистрация за участие в изборите започва в 9.00 часа на 2 февруари и ще продължи до 17.00 часа на 8 февруари. Кандидатските листи за народни представители ще се регистрират в Районните избирателни комисии (РИК). Срокът за регистрация е до 23 февруари, което е 32 дни преди изборния ден. Самите РИК трябва да бъдат назначени до 3 февруари.

Водещи

Най-четени