Цацаров: Изборната търговия се е увеличила двойно 26.03 | 16:11

До края на деня нарушенията ще са много повече, прогнозира главният прокурор

От iNews.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров призна за двойно увеличение на търговията с вот в сравнение с предишните парламентарни избори. Преди 2 години сигналите за манипулиране на изборите са били 374, а сега са 534. Досъдебните производства преди началото на изборния ден през 2014 г. са били 59, а сега са 73, съобщи обвинител номер едно. И прогнозира, че до края на гласуването се очаква те да се увеличат още повече.

Вече е постановена една присъда от 1 година и 11 месеца лишаване от свобода по обвинение за купуване на гласове в Мездра, каза Цацаров. До тази сутрин обвиняемите са 8. Схемите са същите като досега – индивидуално в определени населени места, на определена част от населението и корпоративен вот, чрез който работодатели от големи компании подсказват или внушават на подчинените си чрез всякаква агитация и раздаване на храни и други стимули.

Във Видинско в схемата участват и кандидат-депутати. Идеята е застъпниците да гласуват за политическата сила и да набират още гласове. Заплаща им се 40 лева и се раздава храна. Отделно за всеки докаран да гласува се обещават по 30 лева. Вотът трябва да се маркира по точно определен начин. За да е ясно кои са купените гласове, освен номер на партията, задължително се отбелязва и конкретна преференция.

Районната избирателна комисия в Пазарджик се е самосезирала тази сутрин за разлепени плакати на кандидат за депутат в близост до избирателни секции. Има и постъпил сигнал, че автомобили в град Септември се движат с облепени по тях агитационни стикери.

В ЦИК до 10 часа сутринта са постъпили 8 жалби и сигнали, съобщи говорителят на комисията Камелия Нейкова. Един от сигналите е, че секционната комисия в болница "Царица Йонна"- ИСУЛ не допуска дежурния медицински персонал да гласува.

"Дали сме указания да се спазват решенията на ЦИК именно - персоналът, който е на 12-часово дежурство да може да гласува в съответното болнично заведение", обясни Нейкова.

Водещи

Най-четени