Цацаров: Напрежението в Асеновград не е етническо, представят го така 10.07 | 14:43

Ромите са толерирани от години, защото са електорат и имат чувство за безнаказаност

От iNews.bg

"Напрежението в Асеновград не е етническо, удобно е да бъде представено като такова". Това коментира в Бургас пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров. По негово лично виждане напрежението е в резултат на дълго толерирано чувство за безнаказаност.

"И това съзнание за безнаказаност не е само в резултат на извършени криминални прояви, а то продължава в тези български градове и села, където в ромските махали се толерира незаконното строителство и ред административни нарушения, на които се гледа по-снизходително", посочи обвинител номер едно.

Главният прокурор каза още, че "парите за интеграция на ромското население са изразходени за интеграция на тези, които са ги изразходвали".

Във връзка със случая в Асеновград той припомни, че тази седмица предстои да бъдат повдигнати обвинения на народния представител Манол Генов. "А част от неговата дейност е купуване на ромски гласове и именно това население е търсено по време на избори", добави Цацаров.

По думите му решението на целия проблем е такова, че "нещата трябва да минат в равна мяра за всеки и всяко нарушение да се наказва, а както и да се спре политическия маркетинг в ромските махали".
 
Главният прокурор добави още, че "това население е толерирано години наред, тъй като е нужен като електорат". "Има тотално съзнание за безнаказаност", каотегоричен бе той.

Цацаров коментира още, че предстои до 20 юли да бъде поставен своеобразен рекорд за българския наказателен процес. До тази дата трябва да бъде внесен обвинителният акт за КТБ в специализирания наказателен съд, който се състои от 15 хиляди страници. Актът е срещу 19 обвиняеми лица.
 
Главният прокурор е на посещение в Бургас по повод Конференция на ВСС, която се провежда в морския град.

Водещи

Най-четени