Цацаров: Само Панов иска прокуратурата вън от съдебната власт 07.06 | 13:38

Съдийското мнозинство не стои зад искането на шефа на ВКС, твърди обвинител номер едно

От iNews.bg

Лозан Панов няма подкрепата на съдийското мнозинство за изкарването на Прокуратурата от съдебната власт. Това заяви пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с предложението на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, предаде Фокус.

Припомняме, че вчера съдия номер едно постави пред президента Румен Радев искането за свикване на Велико народно събрание с цел промени в Конституцията, които да изкарат Прокуратурата от съдебната власт и да я поставят като равно отдалечена институция. Аргументите на Панов са, че прокуратурата в лицето на Сотир Цацаров саботира съдебната реформа с мимикрия на такава.

Освен това шефът на ВКС постави пред държавния глава и въпроса за разследване на "ЦУМ-гейт", свързан с неформална лобистка среща между главния прокурор, бизнесмена и издател на "Сега" Сашо Дончев и червеният милионер от Пловдив Георги Гергов.

Днес Цацаров също бе поканен на среща с президента. След разговора обвинител номер едно обясни, че е станало дума за изразената позиция на Лозан Панов за изваждане на прокуратурата от съдебната власт.

На въпрос поддържа ли държавният глава позицията на Панов, Цацаров каза: "Не мога да говоря от името на президента. Мисля, че казах, че президентът е с много добро и ясно разбиране за проблемите в съдебната власт.
"Казах и своето мнение, което е крайно отрицателно. Прокуратурата е оценявана и в момента – дали правилно, или не като институция, която е безконтролният, едва ли не, виновник за всички беди. Питам, ако я изведем от съдебната власт, от контрола на ВСС, от сегашната форма на парламентарен контрол, колкото и неинтензивна да е тя, ако въобще я изведем от сегашното й положения и я превърнем в една отделна независима и самостоятелна институция, няма ли да я направим по-безконтролна и далеч по-неограничена в правомощията си от сега?", попита Цацаров.

"Не съм убеден, а съм сигурен, че г-н Панов няма подкрепата на съдийското мнозинство. Това не е мнението на съдиите, това е мнението на Лозан Панов. Мнение, което много време пробива своя път в политическата сцена и най-после беше казано на глас. Не разбирам защо само беше необходима цялата тази серия от изявления, за да се стигне до "черешката на тортата" – Прокуратурата вън от съдебната власт. Г-н Панов има право на мнение, единственият ми съвет е да събере колегите си във ВКС и да попита дали поддържат това негово становище", коментира Цацаров.

Водещи