Цацаров обвини съда: Твърде много оправдателни присъди! 12.07 | 09:50

Слънчев бряг е държава в държавата, самото функциониране на комплекса създава всички предпоставки за престъпност и незаконна дейност

От iNews.bg

Твэърде много станаха оправдателните присъди на задържани лица с обвинение - престъпници, политици, хора от властта. Съдът връща всяко дело срещу народен представител и "оправдава всеки втори". Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в интервю за Нова телевизия.

"Слънчев бряг е държава в държавата. Самото функциониране на комплекса създава предпоставки за престъпност. Става дума за война за територия, война за контролиране на търговската дейност. Този, който я контролира нелегално, но силово, в крайна сметка печели. Войната е за такситата, за заведенията, за местата за сладолед и всичко друго. Държавата трябва да си дойде на мястото. Това е нагла престъпност", каза Цацаров по повод арестите в курорта след гангстерската стрелба в заведение в началото на юни.

"Слънчев бряг е нещо като икономическа и административна държава в държавата и е апетитна територия за всеки, който иска да реализира средства по непозволен начин. Това са групировки, за които има данни, че през зимата са действали на територията на зимен курорт, а през лятото са в Слънчев бряг", посочи Цацаров.

Той коментира обвиненията спрямо следователя на Слънчев бряг Иван Христов - човекът, за когото се предполага, че е бил близък с Димитър Желязков - Митьо Очите.

"Той бе обвинен в използване на служебното положение за получаване на неправомерна облага за развиване и осъществяване на лична стопанска дейност - хотелиерство, ресторантьорство, ремонт на мобилни апарати. Човек, който се занимава такава дейност, не може паралелно с това да осъществява и функции на следовател", заяви Цацаров.

Помолен да коментира факта, че много българи се възхищават на начина, по който работи румънската прокуратурата, обвинител номер едно каза: "Тя може да бъде създадена и да функционира тук, но ще трябва да си внася обвинителните актове в съда в Букурещ, а не в съд, който ти връща всяко дело срещу народен представител или който оправдава всеки втори".

Главният прокурор обвини съда, че издава много оправдателни присъди на обвинени от прокуратурата лица. "С ясното съзнание съм за недостатъците на тази институция. С ясното съзнание съм за дефицитите в способността да разследва на МВР. С ясното съзнание съм за това, че всесилният в очите на гражданите ДАНС няма никакви полицейски правомощия. Но и съм с ясното съзнание, че някак си оправдателните присъди станаха много", констатира той.

Преди дни главният прокурор Сотир Цацаров поиска от парламента да свали защитата на Александър Методиев, по-известен като Бат Сали. Поводът за това бе, че депутатът от ДПС е нарушил закона два пъти - нарушение на пътя и закана от негова страна да "уволнява" полицаи, които са спрели бус с "негови хора" - футболния отбор на ромите от Самоков.

"Този депутат се е намирал в своята община, в своя избирателен район и съзнанието му даже не е допускало, че е възможно той може да бъде спрян. Действията му спрямо полицаите показват, че той командва сякаш там. Той иска отчет от патрула и когато те показват здрави нерви и добро поведение, той започва да звъни на техния началник. Аз съм сигурен, че той е звънял и по-нагоре, но и това ще го уточним", закани се Цацаров.

По повод исканията за оставка на министъра на културата Вежди Рашидов, Цацаров поясни, че прокуратурата би направила проверка на имотното му състояние само при постъпил сигнал от НАП. Главният прокурор обаче бе категоричен: "Тези, които искат оставката на Рашидов, не са направили и една десета от това, което е направил той".

 

 

Водещи

Най-четени