Цацаров отряза иска на Местан за касиране на изборите 13.04 | 14:25

Главният прокурор не смята, че доводите на ДОСТ са основание да сезира КС

От iNews.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров отказа да внесе мотивирано искане за сезиране на Конституционния съд да се произнесе по законността на изборите за народни представители в 44-ото Народно събрание. Това съобщиха от прокуратурата, цитирана от Дарик. Лидерите на Коалиция "Обединение ДОСТ" Лютви Местан и Орхан Исмаилов внесоха на 4 април жалба до главния прокурор с настояване той да внесе мотивирано искане за сезиране на Конституционния съд да се произнесе по законността на изборите.

С жалбата се оспорва законността на изборите за народни представители в 44-то Народно събрание и са изложени твърдения за извършени значими нарушения на изборния процес, нарушаващи грубо конституционните права на българските граждани. Цацаров съответно е изпратил писмо до партийните ръководители, в което мотивира отказа си.

Съгласно Изборния кодекс споровете относно законността на изборите за народни представители и на избора на народен представител се решават от Конституционния съд. В Изборния кодекс е уредено правото на кандидатите за народни представители, партиите, коалициите и лицето, което представлява инициативния комитет, регистрирали кандидати в изборите, да оспорят законността на изборите за народни представители и на избора на народен представител пред орган по чл. 150 ал. 1 от Конституцията, какъвто е главния прокурор, в 7-дневен срок от обявяването на решението с резултатите от изборите от ЦИК.

В 15-дневен срок от обявяването на решението с резултатите от изборите от ЦИК главният прокурор въз основа на постъпилото оспорване може да сезира КС с мотивирано искане да се произнесе по законността на изборите за народни представители или на избора на народен представител.

Според лидерите на Обединение ДОСТ нарушаването на изборните права е осъществено чрез организирано възпрепятстване на български граждани, пребиваващи в Турция да осъществят правото си да гласуват в България, като са били организирани блокади на ГКПП "Капитан Андреево", "Малко Търново" и "Лесово".

Сочи се, че за упражняването на правото на гласуване на територията на Турция е въведено противозаконно изискване за образователен ценз за писмена грамотност на български език. Позовавайки се на медийни изяви на представители на Коалиция "Обединени патриоти", се твърди, че е осъществена груба намеса в работата на ЦИК и нарушаване на нейната независимост.

След анализ на изложението на лидерите на Коалиция "Обединение ДОСТ" и на приложените материали, позовавайки се на Решение на Конституционния съд от 2013 г. главният прокурор е преценил, че "не е налице обоснована необходимост за сезиране на Конституционния съд". "Липсват данни за тежки и повсеместни нарушения, довели до опорочаване на изборния процес и неговите резултати. Няма данни за нарушения от такова естество, че да води до дълбоко компрометиране на резултатите и невъзможност да се установи действителната воля на избирателите", посочва Цацаров.

"Главният прокурор отказа да оспори пред Конституционния съд и законността на изборите в отделни многомандатни избирателни райони  - 16 МИР- Пловдив и 5 МИР - Видин, по сигнали от кандидати за народни представители в тези райони", гласи отговорът му по жалбата на Лютви Местан.  

Водещи

Най-четени