Цв. Йовчев: Ние бежанци нямаме право да връщаме 07.02 | 08:25

Министърът на вътрешните работи в момента не знае кой се подслушва, увери самият той

От Кремена Бедерева

"Ние бежанци нямаме право да връщаме. Нелегални имигранти – може. Три пъти сме увеличили връщането на нелегални имигранти от страната." Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в ефира на bTV в коментар за критиките от страна на Европа за бежанците у нас.

"Сигурно има много неща, които можем да свършим по-добре. Аз съм максималист. Аз не съм доволен от сегашното състояние. Имаме идея, имаме възможности, ще направим нещата по-добри. Бежанци не можем да връщаме. Нямаме право – това са международните норми и закони. Около 3 пъти сме увеличили връщането на нелегални емигранти, темповете са 3 пъти по-високи", каза още министър Йовчев.

Според него на всички е станало ясно защо сме в тази ситуация – проспани години, неизграден капацитет, липса на готовност за управление на кризата.

Ниският капацитет, който имаше Държавна агенция по бежанците в предишното управление, даваше право да дават бележки на всеки, че е бежанец. Ниският капацитет на Агенцията за бежанците хиляди хора бяха пуснати с една бележка да обикалят из София.

Има лица, които са без документи, не е изяснено откъде са, къде по точно да ги върнем, на коя страна да ги върнем, запита риторично Йовчев.

По думите му България има проблем с бежанците, но България овладя кризата и разрешава този проблем. Еврокомисарят Малстрьом отчете какъв напредък имаме, отговори на критиките й Йовчев.

Когато нямаш капацитет къде да настаниш бежанците, когато нямаш готовност да управляваш подобна криза, е безочие да се поставя въпроса, смята вътрешният министър.

Според него аргументът на ГЕРБ за вота на недоверие по темата "Сигурността", че ДАНС не работи, не е основателен.

Подслушванията по времето на ГЕРБ не са се случвали без разрешението на зам.-председателя на партията. Никой не може да бъде задържан от зам.-председателя на управляваща партия тогава. Това каза още Йовчев, имайки предвид Цветан Цветанов.

Още от началото се правят опити за закриване на ДАНС и прехвърлянето му в МВР. Министърът на вътрешните работи в момента не знае кой се подслушва, увери Йовчев. С новия закон на МВР министърът няма да има възможност да влияе върху следствието. Пълен контрол върху подслушването е въведен, увери още Йовчев.

Знаем каква е болката на хората и сме съпричастни с тях. Имаме визия как да намалим битовата престъпност и това ще го направим в едни кратки срокове. Първото, което ще направим, е да увеличим полицаите в районите, в които има проблем с битовата престъпност. Това отговори министърът на потърпевши от плевенско село от крадци, които са обирани многократно.

Вътрешният министър отчете лек спад в справянето на битовата престъпност, но това не е достатъчно.

Йовчев припомни думите на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, че битовата престъпност не била само проблем на МВР, като уточни, че сега не се мисли така.

Какво очакваме да имаме ефективно противодействие на престъпността, като секретните сътрудници в МВР са намалели с една трета, отбеляза Йовчев, съобщавайки, че това е новина.

Очаквайте по-добри резултатите в рамките на 2-3 месеца, обеща вътрешният министър, имайки предвид, че полицаите от границата и от протестите ще бъдат насочени към справянето на битовата престъпност.

Съвсем скоро ще има резултат от това, което правим - това обеща в края на интервюто вицепремиерът и министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който по данни на в. "Преса" е дал най-много интервюта от целия кабинет, дори повече от самия премиер Пламен Орешарски - цели 48.

Водещи

Най-четени