Цветанов: ГЕРБ обявява в неделя кандидат-президента - между Цачева, Фандъкова, Дончев и Николов 30.09 | 11:55

Заместникът на Борисов проверга тезата, че партията не е готова с кандидатурата. Напротив - фотосесията на двойката била готова, плакатите също

От iNews.bg

"Цецка Цачева е изключително добър оратор и се вписва много добре в сложната политическа ситуация. Нека оставим обаче изненадата за неделя, 2 октомври". Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на парламентарната група Цветан Цветанов по бТВ в отговор на въпрос дали председателят на парламента Цецка Цачева е кандидатурата на партията за президент.

Цветанов обаче изтъкна и качествата на столичния кмет Йорданка Фандъкова, на вицепремиера Томислав Дончев и на кмета на Бургас Димитър Николов.

"Голям е процентът на вероятност един от четиримата изброени политици – Цачева, Фандъкова, Дончев и Николов, да е кандидатът на ГЕРБ за президент. Нека кажем 99%", уточни дясната ръка в партията на Бойко Борисов.

Той опроверга тезата, че партията все още не е готова с кандидатурата и ще чака до последния момент. "Фотосесията на двойката е готова, плакатите също", обяви шефът на предизборния щаб на ГЕРБ.  

Той повтори, че официално кандидатите ще бъдат обявени в неделя, а "премиерът Борисов е отказал да бъде разглеждан като потенциален кандидат за президент". "Нашият лидер пое отговорност за съставянето на втория си кабинет през 2014 г.", припомни Цветанов и увери, че министър-председателят ще продължи да изпълнява задълженията си.

Цветанов отхвърли възможността да поеме председателството на Народното събрание, ако Цецка Цачева се включи в битката за "Дондуков 2" и стане президент, "защото изпълнявал важни организационни задачи в ГЕРБ".  

"В ГЕРБ може да се обсъждат между 10-15 кандидати, докато в "другите партии” по телефонен указател набираш един генерал и след два дни той се съгласява", коментира зам.-лидерът на най-голямата парламентарна сила. Така той обясни продължаващата мистерия около кандидатурата на ГЕРБ за държавен глава – месец и половина преди президентските избори.посочи Цветанов.

Относно кандидатурата на Пламен Орешарски за президент Цветанов каза, че "в една предизборна кампания ще си проличат зависимостите му". Според него кнадидатурата на бившия премиер на БСП и ДПС "е несериозна, а самият Орешарски винаги е бил зависим". 

И допълни, че "за Орешарски трябва да отговарят БСП и ДПС". Заместникът на Борисов припомни "какви беди е донесло управлението на Орешарски – фалитът на КТБ, дефицит от 6%, спиране на еврофондовете".

Цветанов обвърза индиректно Орешарски с кандидата за президент на БСП ген. Румен Радев. "Каква алтернатива може да предложи той - тази на Сергей Станишев ли? Не означава ли, че каквото и да сложите за кандидат за президент, то ще спечели?". След което обясни, че "този въпрос е подигравателен и изтъкна.

"ГЕРБ иска кандидат, който да отговаря на всички политики на партията. Това е по-правилното, отколкото да търсиш някого, да се въртиш в кръг и накрая да кажеш: "Ние ще те подкрепяме”. Посланието на президента ни ще е: "Работим в интерес на гражданите”, обясни шефът на предизборния щаб на Борисовата партия.

Относно смяната на кандидатурата за генерален секретар на ООН на Ирина Бокова с тази на Кристалина Георгиева пък призна, че преди месеци ГЕРБ са били "притиснати" да издигнат номинацията на бившата социалистка, понастоящем генерален директор на ЮНЕСКО.

"Може би донякъде се поддадохме на натиска през февруари месец за кандидатурата на Ирина Бокова. Приехме приемствеността от кабинета "Орешарски", но шансът Ирина Бокова да спечели намалява", обясни той. Цветанов все пак похвали качествата и заслугите и на двете.

"И Бокова, и Кристалина Георгиева, са жени, направили много за България. Кристалина Георгиева има невероятен шанс и изявена подкрепа от няколко европейски държави", подчерта шефът на парламентарната група на ГЕРБ.

Той обаче не отговори на въпроса дали руският президент Владимир Путин е обещал на Борисов да не блокира кандидатурата на Кристалина Георгиева, след като се знае, че москва лобираше горещо за "лявата" Бокова.

Водещи

Най-четени