Цветанов: Ирина Бокова и Елена Поптодорова няма да са кандидат-президенти на ГЕРБ 22.05 | 16:25

Ветото на президента изигра ключова роля за намирането на компромис за Изборния кодекс

От iNews.bg

Ирина Бокова и Елена Поптодорова няма да бъдат кандидати на ГЕРБ за предстоящите наесен избори. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на партията и шеф на парламентарната й група Цветан Цветанов. Пред БНР той заяви, че тези две кандидатури не са разглеждани от ГЕРБ, а имената им се спрягат като част от спекулативното поведение и хазартен диалог от страна на ДСБ.

"Политическите ни опоненти от ДСБ, които са част от формиращото се опозиционно говорене на БСП, ДПС и ДСБ, усетиха, че изпадат в пълна изолация от страна на партиите на управляващото мнозинство, което обяснява хаотичните им действия и търсене на интрига. Това са опити за връщане в парламентарното мнозинство, но с несъстоятелни тези”, казва Цветанов.

Той бе категоричен, че към момента няма никакво закъснение относно обявяването на кандидата на ГЕРБ за президент и нощо не налага толкова рано името му да бъде оповестено. Относно сегашния държавен глава Росен Плевнелиев Цветанов коментира, че е имал изключително труден мандат.

Цветанов коментира още, че ветото на президента върху промените в Изборния кодекс е изиграло ключова роля, за да бъде намерен компромисът. "При детайлното обсъждане търсихме вариант, който да се придържа и към изразените мотиви на президента, но и да отчита възраженията на Патриотичния фронт. Постигнахме като консенсус веднага да бъдат внесени поправките, които да дадат правото с 60 заявления да се разкриват избирателни секции, максимум 35 за всяка държава по света”, припомни Цветанов.

Зам.-председателят на ГЕРБ подчерта, че всичко зависи от взаимния компромис. Противното би означавало отново предсрочни избори, които биха възпроизвели същата конфигурация и връщане в изходна позиция, казва още той.

Водещи

Най-четени