Цветанов си бил нявлякъл много врагове от организираната престъпност 18.06 | 18:36

Брендо не знаел колко милиона има, каза още Цветанов

От Ивелина Георгиева

"Аз знам, че съм си навлякъл много врагове от организираната престъпност, които не са за подценяване с финансовия ресурс, с който разполагат". Това каза вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов пред представители на бизнеса от Американската търговска палата.

Цветанов сподели това свое усещане, докато направи разбор на действията, които е предприело правителството в борбата с организираната престъпност.

Той започна отдалеч, посочвайки че в годините на прехода сме били свидетели на организирани престъпни групи, които успяха да генерират значителен финансов ресурс, необезпокоявани от никого и се превърнаха в едни добри инвеститори.

Тези никому неизвестни лица изведнъж са се превърнали във важен фактор, в някои региони и са си издействали славата на добри инвеститори.

Укрепването на тези лица в трансграничната организирана престъпност им е дало възможността те реално да не извършват престъпна дейност на територията на страната, но да могат да инвестират паричните си потоци придобити от престъпна дейност у нас, посочи вътрешният министър

Като пример той даде наскоро задържания в операция "Кокаинови крале" Евелин Банев - Брендо. Според Цветанов Брендо започнал като един обикновен представител на престъпността, а през последните години започнал да се очертава като добър бизнесмен с доста сериозни финансови ресурси.

"Самият Брендо не знае колко милиона има, защото от кокаин не се печелят хиляди, а милиони", коментира вицепремиерът.

За повечето хора, които го познават, той е един добър бизнесмен, който е инвестирал в България, но те не знаят, че той е успял да организира и прекара около 10 тона кокаин от Южна Америка към Европа, допълни още той.

Брендо е богат човек, който има 10 млн. евро в банкова сметка, на която той е титуляр. За да изпере парите, придобити от дрогата, Банев теглил кредит от швейцарска банка, а като обезпечение за него той си дава банковата сметка на влога от 10 млн. евро, каза Цветанов.

Той напомни още, че 20 дни преди задържането на Брендо при обмен на информация с друга европейска държава бяха открити 2,4 милиона евро в тайник на луксозен автомобил, в който е имало още и кокаин.

За всичко това е виновна липсата на политическа воля или близките контакти на определени лица, които са част от организираната престъпност в държавата с политиците, смята министърът на вътрешните работи.

Цветанов напомни и за убийството на Емил Кюлев и го определи като един от олигарсите на прехода, възприеман като добър финансов инвеститор и банкер, както и като близък икономически съветник на президента Георги Първанов.

Според Цветанов мотивите за убийството на Кюлев са били неуредените финансови отношения при покупко-продажбата на "Тракия банк".

"Никой не си направи труда да разследва как Кюлев е стигнал до покупката на банката и никой не потърси отговорност за фалита на банковия сектор през 1996 г.", коментира Цветанов.

Ликвидирането на Румен Рачев също било свързано с пари, смята вътрешният министър. По думите му Рачев бил натоварен да придобие цесията за продажбата на "Тракия банк", за което е трябвало да получи 1,4 млн. от голям бизнесмен. За да не получи парите обаче, много по-лесно било да се поръча убийството му, заяви Цветанов.

Всичко това не е имало как да се случи без знанието на политическите партии, подчерта вицепремиерът и допълни, че някой от тези лица са били тясно свързани с политиците през тези години.

"Или затваряме страницата на прехода и се борим или си запазваме статуквото, което задушава българската икономика и бизнес и не позволява да се правят чужди инвестиции", завърши речта си Цветан Цветанов.

Водещи

Най-четени