Цените на мобилните разговори падат двойно 01.09 | 16:41

Комисията за регулиране на съобщенията взе решение и сваля два пъти цените за фиксираните и мобилни услуги

От Кремена Бедерева

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) взе решение и сваля два пъти цените за фиксираните и мобилни услуги.

Това каза по време на заседание на парламентарната Комисия по транспорт и съобщения председателят на КРС Веселин Божков, цитиран от Агенция "Фокус”.

Веселин Божков заяви, че това намаление в цената се прави на базата на пазарни анализи. "В Европа пазарните анализи се правят от 6 до 24 месеца. Ние работим по европейските практики и излизаме днес в изключително съкратени срокове”, заяви Божков.

Намаляването на цените по терминирането е едно положително решение, което е взела комисията, заяви Иван Вълков, председател на Комисията по транспорт и съобщения.

Според него това е нещо, за което не е нужно да минава един период от време, в което да получим сигнали от ЕК и да взимаме решение под някакво въздействие.

Намаляването на цените на мобилните услуги е крайно необходим акт, който трябваше да се случи, заяви народният представител Иван Иванов, заместник-председател на Комисията по транспорт и съобщения в НС.

iNews припомня, че в началото на август месец Европейската комисия (ЕК) отправи остро предупреждение към България за скъпите разговори в мобилните мрежи.

Еврокомисарят по технологиите Нели Крус призовава българския телекомуникационен регулатор да вземе мерки срещу операторите, тъй като "клиентите в най-бедната страна в общността плащат повече от всички останали европейци".

Изданието EurActive цитира чужди телекоми, които също са изразили безпокойство от високите тарифи и липсата на прозрачност.

В края на юни месец тази година, от ЕК съобщиха, че в съответствие с правилата на ЕС, въведени първоначално през 2007 г. и изменени през 2009 г., операторите на мобилни мрежи в ЕС ще бъдат отново задължени да понижат цените на дребно на повиквания в роуминг през периода от 1 юли 2011 г. до 30 юни 2012 година

При пребиваване в чужбина в рамките на ЕС клиентите, които избират регулираната евротарифа, ще плащат не повече от 35 евроцента на минута за изходящ разговор и 11 евроцента на минута за входящ разговор. Цените са без ДДС, допълват от ЕК.

Дни след това, Европейската комисия (ЕК) представи предложение за дългосрочно разрешаване на проблема с високите цени за използването на мобилни телефони и други мобилни устройства при пътуване в ЕС (роуминг).

Предложеният регламент за пръв път въвежда структурни мерки за насърчаване на конкуренцията, като предоставя възможност на клиентите от 1 юли 2014 година да подписват отделно от договора си за национални мобилни услуги по-изгоден договор за роуминг, като запазват номера си.

Предложението също така дава на мобилните оператори, (включително и на т. нар. виртуални мобилни оператори, които нямат собствена мрежа) правото да използват мрежите на други оператори в други държави-членки по регулирани цени на едро, като по този начин насърчава повече оператори да се конкурират на роуминг пазара.

Водещи

Най-четени