Църквата категорично против Истанбулската конвенция 23.01 | 17:10

Светият Синод зове за молитви срещу документа във всеки храм у нас

От iNews.bg

Българската православна църква се обяви категорично срещу Истанбулската конвенция. В тази връзка днес Светият Синод отправи призив към православните християни и храмовете да отправят ежедневна молитва срещу приемането на документа.

"Като помним думите на Господа "…без Мене не можете да вършите нищо” (Йоан.15:5) в тези дни на тежки духовни изпитания на вярата и съвестта на Православния български народ, Св. Синод на БПЦ – БП призовава Православния български народ с усърдна молитва да изпроси Божията помощ да не бъде приета Истанбулската конвенция, която, според нас, би довела до "духовна смърт” на народа и единодушно Р Е Ш И: Извънредно, всекидневно във всички храмове и манастири в диоцеза на Българската православна църква – Българска Патриаршия да се отслужва молебният канон към Св. Богородица", съобщиха от Патриаршията.

В днешното решение е записано още бръщението на Св. Синод относно ратифицирането на Истанбулската конвенция да се прочете след светата Литургия от църковния амвон на 28 януари т.г. – Неделя на митаря и фарисея.

Още вчера Светият Синод излезе със становище, че което заяви, че е против въвеждането чрез Истанбулската конвенция на понятия, несъвместими с българския обществен ред, непознати в националната ни правна система, както и срещу прокарването на идеи, несъвместими с вярата на Светата Православна църква. "Самият факт, че Истанбулската конвенция поражда спорове в българското общество относно понятия, които въвежда, буди тревога. Няма обяснение и е неприемливо международен договор, който поражда несъмнено обществено несъгласие, да се внася в Народното събрание за обсъждане и ратифициране, без "Обяснителния доклад”, защото той е източник на тълкуване на волята на законодателя", се посочва в становището.

От Патриаршията отбелязват още, че предметният обхват на конвенцията е по обществено значими въпроси и общественото обсъждане следва да се провежда преди подписването на конвенцията, а не във финалната фаза на законодателния процес, когато се предлага за ратифициране. "Българският парламент с позицията си по Истанбулската конвенция ще даде ясен знак дали се вслушва в гласа на народа или в други гласове. И дали защитава теории, продукт на социалното инженерство и които засягат фундамента на обществото – човека, неговата вяра, семейство и нравствени ценности", пише още в становището.

"В автентичния текст на конвенцията понятието "джендър” (gender, genre) е категорично разграничено от понятието "пол” (sex) като ново, различно понятие, непознато в българския правен ред. Сам по себе си този факт е достатъчен за несъгласие. Полът може да бъде само биологично определен, защото мъжът и жената са Божие творение", казват още от Българската Православна църква.

Водещи

Най-четени