Църквата срещу изложбата с трупове: Абсурд! 25.04 | 10:30

Ако видите "Човешкото тяло – разкрито и реално", може да полудеете

От Кремена Бедерева

"Иисус Христос дойде на Земята, не само за да просвети душите ни, но за да освети и спаси и телата ни, така че ние целите да се обожим. Ценността на нашите тела, обаче, не се проявява в тях, взети сами по себе си, а в това доколко те са целомъдрени съседи на нашите верни на Господа души."

С тези думи започва становището на Светия синод на Българската православна църква (БПЦ), подписано от Ловчанския митрополит Гавриил.

Публикуваното от църквата изказване е във връзка с изложбата "Човешкото тяло – разкрито и реално", която представлява около 200 експоната на човешки органи и 14 цели тела и се помещава в ЦУМ.

Според Гавриил предложеното в изложбата за наблюдение не е нищо достойно. "Точно обратното! Предлага ни се да заплатим, за да разгледаме изложба на абсурда, в която човешката личност е редуцирана до нейната телесност."

Ловчанският митрополит смята, че "частите от мъртво, разлагащо се тяло, са гледка грозна и стресираща".

"На нашето внимание се предлагат експонирани човешки трупове, които би следвало да ни демонстрират "съвършеното устройство” на човека и това да ни послужи като импулс по-добре да опазваме своето здраве, както пишат организаторите. Сякаш физическото здраве може да бъде отделено от здравето на човешката душа", пишат още от БПЦ.

От църквата се притесняват, че изложбата може да се отрази върху психиката на посетителите и върху тяхната представа за човешката същност по принцип и да създаде отрицателни емоции.

"Хората могат да получат от такова зрелище сериозни дълготрайни психически травми", се пише още в становището на църквата.

Св. Църква допуска излагането за поклонение на св. мощи и достъпа до тях, което обаче става при съблюдаването на най-висока почит към починалия и прославен от Бога светия, при това - в свещената среда на православния храм. Затова считаме за недопустимо осквернение и за обида, както към мъртвите, така и към живите, в Централния универсален магазин на София да бъдат изложени човешки тела.

"Как бихте се почувствали, ако подложените на пластинация човешки останки принадлежаха на вашите родители, на ваш брат или сестра, на вашето дете? Бихте ли счели, че да стоят телата им върху изложбени поставки или в стъклени витрини би било почтително към тях и че би отразило богатството на техните неповторими личности? Не е ли по-редно телата им да почиват в земята, а ние живите, вместо да ги разглеждаме като музейни експонати, да разказваме за добрите им дела и да се молим за вечното спасение на техните души и тела", питат от църквата.

В становището на БПЦ се призовава хората да не посещават "тази безбожна, нехуманна и опасна за здравето на човешката душа изложба".

От своя страна според организаторите, изложбата не е предизвиквала някакви по-остри реакции и е била приета добре почти навсякъде, като единственият, който я е затворил е венецуелският президент Уго Чавес.

По време на състоялата се вчера пресконференция организаторите от Premier Exhibitions споделиха, че само един-два процента от всички посетители, които са си закупили билети, са се отказвали да я посетят впоследствие. Генерално обаче, впечатленията от нея са повече от позитивни.

"Голяма част от публиката ни са ученици, които биват доведени от своите учители по биология. Тази изложба е един чудесен урок", споделиха от Premier Exhibitions.

Водещи

Най-четени