Частни фирми ще могат да охраняват населени места 18.01 | 16:23

Нов закона въвежда задължителна регистрация, който няма лиценз – до 100 бона глоба

От iNews.bg

Народните представители приеха на второ четене нов Закон за частната охранителна дейност. Според вносителите той въвежда ново видово разделение в този сектор - лична охрана на физически лица, на имущество на физически или юридически лица, сигнално-охранителна дейност, на питейни и развлекателни заведения, на урбанизирани територии, на мероприятия, при транспортиране на ценни пратки или товари, на селскостопанско имущество, предаде БГНЕС.

Освен това частната охранителна дейност ще се извършва след получаване на лиценз по реда на закона. Тя ще може да се осъществява с въоръжена или невъоръжена охрана. Лицензът ще се издава от директора на ГД "Национална полиция" без срок. В МВР ще бъде създаден регистър на лицензите.

Извършване на частна охранителна дейност без лиценз ще се наказва с глоба от 1000 до 10 000 лева. На юридически лица и еднолични търговци ще се налага имуществена санкция в размер от 10 до 50 000 лв. За повторно нарушение законът предвижда глоба от 10 до 20 000 лв., а имуществената санкция е в размер от 50 до 100 000 лв.

Водещи

Най-четени