Частните детски училища и градини с държавна субсидия 07.02 | 14:14

Депутатите приеха текстове в Закона за предучилищното и училищно образование

От Ралица Стоянова

Частните детски градини и училища ще имат право на държавна субсидия. Това решиха депутатите с приемане на текстове от Закона за предучилищното и училищно образование. 

Гласуваха 85 народни представители, от които 73 подкрепиха текста, а 12 бяха против.

Частните учебни заведения ще получават държавна субсидия за осъществяване на задължителното предучилищно и училищно образование.

Включването на частните детски градини и частните училища в системата на държавно финансиране се извършва по тяхно заявление, направено по ред, определен с държавния образователен стандарт за финансирането на институциите, нормирането и заплащането на труда.

Когато частните детски градини и частните училища получават държавна субсидия, те могат да извършват дейности срещу заплащане, само извън финансираните от държавата.

По време на дебатите по текста депутатът от "Коалиция за България" Янаки Стоилов заяви: "Имаме данъчна система в образованието и от никъде не следва задължението да се осигурява финансиране на всеки, който е решил да предоставя образование”.

Той заяви, че има много райони в страната, в които няма частни училища и не е редно хората, които живеят там, да плащат за образование в частни училища на децата на хората, живеещи в районите, в които има.

"На държавата може да не ѝ пука дали цената на картофите е с 10 стотинки повече, но на държавата ѝ пука, когато качеството на образователната услуга не струва”, заяви Алиосман Имамов от ДПС. Според него нито един частник няма да вложи пари някъде, ако няма достатъчна възвръщаемост.

Ваня Добрева от "Коалиция за България" заяви, че не е обосновано да се дават пари на частното образование при положение, че като цяло парите за образование са малко и не достигат за общественото образование.

Веселин Методиев от "Синята коалиция" подкрепи закона. "Времето е друго, времето позволи на знаещите и можещите, независимо от коя социална среда са, да успяват. Не може да зачертаем частната инициатива в образованието. Кому е нужно това?”, коментира Методиев.

Водещи

Най-четени