Частните фондове: Не е правилно НОИ да управлява и пари за втора пенсия 25.04 | 12:30

Подкрепяме мнението на Ивайло Калфин, че трябва да има разделение между първи и втори стълб на осигуряването за старини, казва Никола Абаджиев

От Кристиан Костурков

Не е правилно, нито прагматично, НОИ да управлява фонд за допълнително пенсионно осигуряване. А и тази институция няма капацитета да се занимава с инвестиции, да управлява средствата на осигурените лица и т.н. Това заяви пред iNews председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) Никола Абаджиев по повод предложението на КТ "Подкрепа" в рамките на Националният осигурителен институт да бъде създаден нов фонд, който да управлява парите за т.нар. втора пенсия на хората, които не искат да се осигуряват в частен пенсионен фонд.

"Ако такъв фонд бъде създаден в рамките на НОИ, той ще трябва да се конкурира с частните дружества. А също и да бъде контролиран като тях от държавата в лицето на Комисията за финансов надзор. Но на нашия пазар има достатъчно капиталови пенсионни фондове, които работят добре и не е необходимо и НОИ да има такъв", каза Абаджиев. Той допълни и че всеки, който пожелае, може да регистрира такива фондове у нас и за това няма никакви законови или други ограничения. Но специално за самия НОИ това едва ли ще бъде от полза, а също и за осигурените лица. В такъв случай държавният институт ще трябва да се конкурира с частните пенсионноосигурителни дружества.

"Аз напълно подкрепям вицепремиера Ивайло Калфин по отношение на мнението му, че двата стълба в българското задължително пенсионно осигуряване трябва да съществуват отделно. А не да се конкурират или функциите им да се дублират", каза още Абаджиев. И допълни, че отговорността за първия стълб трябва да се носи от НОИ, а за втория – от самите фондове и дружествата, които ги управляват. "Именно затова бяха създадени фондовете за задължително допълнително пенсионно осигуряване – да инвестират средствата на осигурените, които постъпват при тях и да носят отговорност пред хората и държавата за това как ги управляват", допълни Абаджиев.

В същото време НОИ и в момента има достатъчно задължения и грижи, за да му се вменява и ново, смята още председателят на БАДДПО. При създаване на нов фонд, институтът ще трябва да поеме и нови функции върху себе си, произтичащи от задължението средствата на осигурените да бъдат инвестирани, да се следят резултатите от тези инвестиции, да се реагира при изменения на пазара и т.н., обясни още Абаджиев.

Водещи