Ченалова до ЕК: КТБ фалира, за да може Пеевски да изкупи активите й 23.02 | 10:45

Срастването на съдебната система с политическите органи е очевидна, пише бившата съдийка

От iNews.bg

КТБ е фалирана, за да бъдат изкупени после активите й от Делян Пеевски, Цялата схема се случва с помощта на главния прокурор, като е имало предварителна подготовка за фалита на банката.

Това се казва в писмо от бившата съдийка Румяна Ченалова до Европейската комисия, публикувано от frognews.bg.

Целта на депутатът от ДПС била да придобие фирми, близки до Цветан Василев.

Информацията за това Ченалова обяснява, че е получила от бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева. Ченалова е потвърдила написаното в писмото.

"Във връзка с това, ще се позова на думи, казани ми лично от Председателя на СГС Владимира Янева, за системни срещи между Главния прокурор, председателят на Върховния административен съд и депутата Делян Пеевски. Тези срещи са свързани с определени назначения и вземане на решения относно конкретни случаи. Такива са случаите, известни като КТБ, ТВ7, ТЦМЕ и други.", се казва в документа.

"Председателят на СГС е използвала зависимостта на съдиите, на които са били разпределени тези случаи. В случая, известен като КТБ, очевидно е имало предварителна потготовка, относно започването на процедурата по несъстоятелност, както и датата на подаване на това искане.

 Научих от Янева, че всичко това е направено в интерес на Пеевски, чиято цел е била да закупи активите на банката, чрез по-нататъшното изпълнение на процедурата по несъстоятелност въру банката. А започването на наказателното производство е издействано под егидата на Главния прокурор, с цел реализация плана на Пеевски.

 От практическа гледна точка, целта на Пеевски е била да придобие контрол, чрез посредничеството на Председателя на СГС, върху разпределението на съдебните дела, с цел финансово облагодетестване.

 Eдна от основните му цели е да сложи ръка върху фирмите, близки до Цветан Василев, включително и да поеме управлението им.

 Срастването на съдебната система с политическите органи е очевидна.

Използвани са различни методи за контрол и репресии срещу потенциални източници на информация, насочени към дискедитирането им.

 Днес, за съжаление, чрез съдебни постановления, се определят новите собственици на големите търговски предприятия и техните активи.

 Всичко това може да се определи като злокобно и страшно, тъй като се случва с подкрепата на Главния прокурор. Всички псочени дотук действия немизчерпват други събития, на които съм била сведетел. Целта ми беше да отбележа съществуващите корелации в рамките на съдебната система, порочните практики, начините на действия и очакваните резултати.

 Не знам какво ще последва през следващите месеци или какво ще се случис мен, но знам, че това, което се случва сега, определя бъдещето на децата ни и че ние сме длъжни да платим цената и да поемем отговорност, ако разполагаме със съвест и сърца", се казва още в съдържанието на писмото.

Твърденията на бившата съдика Румяна Ченалова съвпадат с тези на бившия банкер и мажоритарен собственик на фалиралата банка КТБ Цветан Василев.

В интервю Василев показа "изискванията" на Делян Пеевски, за да може да бъде спасена банката.

В исканията на депутата влизат "Булгарбатак", "Техно експорт строй", "Пътстрой холдинг", "Трансстрой", "Виваком" - 10% или парична равностойност, "Дунарит" - 30% или по пазарна цена", "Електроника", ИПК и ИПК 1, "Универсиада" - 50%", НУРТС, "Петрол" - уговорената част". Включена е хижа (срещу която фигурират 500 хил. евро, но не е ясно дали това е цена) и "Кристал". Под номер 12 бе записана Плана планина - вероятно се има предвид сателитният телепорт център на БТК, който беше в активите на НУРТС.

"Логиката на този иск към мен беше, че ДПС ми е помагало, аз съм правил пари и не съм се отчитал", посочи Цветан Василев.

 

 

 

 

Водещи

Най-четени