Четвъртокласниците се потят по предмета "Човек и общество" 13.05 | 08:30

Тестът е поредният от Националното външно оценяване

От Теодора Кокаланова

Националното външно оценяване по предмета "Човек и общество" за четвърти клас е последното за четвъртокласниците, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. Тестът по "Човек и общество" ще съдържа 16 задачи от затворен тип с три възможни отговора, от които само един е верен и 3 задачи от отворен тип.

На 7 май се състоя националното външно оценяване по български език и литература за четвърти клас, на 8 май - по математика, а на 12 май - по "Човек и природа". Националните външни оценявания по четирите учебни предмета започват в 10:00 часа. Изпитванията са писмени и са за един учебен час от 40 минути, а за учениците със специални образователни потребности - за два учебни часа.

Максималният резултат за всеки от тестовете е 20 точки. С 1 точка се оценяват правилните отговори на задачите с избираем отговор и с 2 точки - задачите със свободен отговор, които изискват разбиране и прилагане на изучени знания. Писмените работи на четвъртокласниците се проверяват и оценяват от училищни комисии в училищата по критериите и изискванията, определени от МОН, като ще се вписват брой точки.

Училищните комисии, определени от директорите, ще информират учениците и техните родители за конкретните пропуски и постижения, информира БТА. Приравняването на точките в цифрова оценка няма да е задължително, но по преценка на учителя оценката може да бъде вписана в дневника на класа и в бележника на ученика като текуща, уточняват от МОН.

Водещи

Най-четени