Чудят се какъв изтребител да купят 17.01 | 16:44

Или нов от Швеция, или употребяван от Италия или Португалия

От Кремена Бедерева

Военните експерти се ориентират към три варианта за купуването на изтребител за българските военновъздушни сили. Това стана ясно на специализирана дискусия, съобщава БНР.

Най-скъпият, ако бъде реализиран, проект за придобиване на изтребител, трябва да осигури необходимата на военновъзушните ни сили съвместимост с модерната бойна авиация. Този критерий беше подчертан от командващия ВВС генерал Константин Попов.

"Необходимостта от нов тип боен самолет е безусловна, за да можем ние да имаме съвременна бойна авиация и военновъздушни сили, която да отговаря на изискванията на съвременната динамична среда за сигурност. Реализацията на проекта е неотложна, защото иначе ще струва значително много по-скъпо и ще изисква значително много повече време", уточни Попов.

Екипът за избор се е спрял на 3 варианта – нов от Швеция, употребяван Юрофайтър от Италия или употребяван F-16 от Португалия с цялостен логистичен пакет от САЩ. Ръководителят на проектния екип ген. Румен Радев уточни, че това не затваря вратите пред останалите страни и кандидати.

"Министерство на отбраната се фокусира основно върху тези три, но не изключваме всички останали. Най-добре да вземем нови самолети с цялата тази планина  - въоръжение, оборудване, системи за пълен анализ и т.н., може да стане и чудо. Но искаме да бъдем в същото време реалисти. Фокусираме вниманието си там, където се покриват всичките наши изисквания и където цената би могла да бъде приемлива за нас. Това е 700 милиона лева".

За първи път работната група представи конкретни данни за изискванията за изтребителите.

Водещи

Най-четени