Шофираш с нерегулирани фарове и летни гуми - глоба до 150 лв. 01.11 | 16:22

КАТ започва от днес да глобява за неизправността на фарове и гуми в рамките на акция „Светлина“

От Ивелина Георгиева

От 1 ноември до 1 март в България вече от няколко години има практики всички шофьори задължително да шофират с включени фарове, дори и през деня. Станалата традиционна акция "Светлина" на КАТ цели да намали предпоставките за катастрофи.

Така, че - шофьорите, освен че трябва да са изключително внимателни заради проверките на полицаите, но и трябва, освен да сменят летните си гуми със зимни, но и да регулират фаровете си. Защото всеки нередовен шофьор, който шофира с нерегулирани фарове и несменени гуми, ще бъде глобяван с до 150 лева.

"Лошата" новина за водачите съобщи главен инспектор Антон Антонов, изпълняващ длъжността началник на отдел "Пътна полиция". Той подчерта, че гратисен период от една седмица за изчакване за смяна на фаровете и гумите няма да има, както бе през миналата година.

Проверките ще са стандартни, както всяка година - проверка на изправността на фаровете и изобщо готовността на автомобилите за зимния период. Новото през тази година са специални уреди за проверка на изправността на фаровете, които се използват при регистрация, пререгистрация и технически контрол в пунктовете.

Главен инспектор Антон Антонов обясни, че тези уреди ще бъдат използвани от пътните полицай директно по пътищата.

Чрез тях ще се следи регулирането на фаровете, дали отговаря на диаграмата на уреда, защото има много стари автомобили, на които се поставят ксенонови крушки, а рефлекторът на уреда не отговаря, ако не са добре регулирани, обясни още гл. инспектор Антонов. Специалните уреди за измерване на фаровете са общо 30 за цялата страна.

Гл. инспектор Антонов призова всеки, които желае да се възползва от партньорството между КАТ и Асоциацията на българските автомобилисти, която извършва проверки на фаровете и прави безплатни консултации.

Водачи, които желаят да диагностицират своите фарове на място по време на проверка на КАТ, няма да бъдат санкционирани.

Другата новост тади година е, че в акция "Светлина" ще се включват и органите на ИА "Автомобилна администрация".

"Считаме, че трябва да участваме съвместно с КАТ като контролираме тежкотоварния трафик и извършването на превоз на пътници с автобуси, както и ще се запази тенденцията за строг контрол на автобусите, извършващи превози с деца", коментира ръководителят на ИА "Автомобилна администрация" Валентин Божков.

В акцията през тази година ще се включат и общините, като съвместно с КАТ ще бъдат проверени рисковите участъци в населените места, където условията за пресичане на пешеходците не са добри. В тази връзка ще се наблегне на осветяването на пешеходните пътеки.

Акция "Светлина" се организира, защото навлизаме в зимния период, видимостта става по-малка, пешеходците традиционно обличат тъмни дрехи, а скоростта на движение остава същата, както през летния сезон, посочи Антон Антонов.

По думите му основната цел на акцията е да се постигне превенция на водачите, за да могат да проверят своите фарове, гуми и да се обърне внимание на факта, че зимният период е особен период за движение и скоростта трябва да е намалена, а светлините - да са изправни.

Още от вчера е започнал засиления контрол в рамките на акцията, като най-ефективен е патрулът на пътните полицай в ж.к. "Дружба", на ул. "Цветан Лазаров" 22 и на бул. "Андрей Ляпчев" в ж.к. "Младост".

През последните две-три години от КАТ отчитат, че с всеки изминал ден загива по един човек по-малко на пътя. И през тази година се запазва тенденцията за намаляване на загиналите, посочи главен инспектор Красимир Костов от "Пътна полиция". Той отчете, че 160 души по-малко са загинали до 31 октомври 2011 г., в сравнение с изминалата година.

Данните сочат, че 5526 са регистрираните произшествия от началото на годината до 31 октомври, загиналите са 544 души, а ранените - 6916 души. В сравнение със същия период на миналата година произшествията са се увеличили с 31, но пък за сметка на това са загиналите 130 души по-малко и са ранени 16 души повече.

От началото на годината най-масови са произшествията с моторни превозни средства. Те представляват 30% от общата статистика на ПТП-та, 33% от загиналите на пътя и 35% - от ранените.

Най-много са произшествията в София и големите градове на страната. ПТП-та в София до този момент от началото на годината са 720, като 22-ма са загинали и 512 души са били ранените.

Велосипедистите и пешеходците остават най-потърпевши от пътнотранспортните произшествия, припомни Костов.

Водещи

Най-четени