Ще бъде ли увеличено майчинството с още 6 месеца? 29.04 | 07:50

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди възможността за промени

От Цанка Донкова

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще заседава днес (29 април). Предвижда се да бъде обсъдена възможността за увеличение на платения отпуск по майчинство с още шест месеца.

Предложението е направено от синдиката на КНСБ и предвижда платеният отпуск да бъде увеличен с още шест месеца,а парите за това да дойдат от работодателя. В момента подобна разпоредба съществува в трудовото законодателство, но отпускът е неплатен. Той може да се ползва до навършване на осем годишна възраст на детето.

България е единствената страна в Европейския съюз, в която майките могат да ползват две години платен отпуск по майчинство. През този период те получават парите си от Националния осигурителен институт. В другите европейски страни се ползва платен отпуск от шест месеца.

Предвижда се социалните партньори да обсъдят и други предложения за промени в трудовото законодателство. В предварителния дневен ред е заложена точка, свързана с промяна на правилата за получаване на медицински еспертизи.

Водещи

Най-четени