Ще има ли промени в правилата за паркиране в София? 23.10 | 09:22

Нова наредба предвижда цялата столица да стане жълта зона

От Цанка Донкова

Ще има ли промени в правилата за паркиране в София? След като липсата на паркоместа е един от най-големите промени на столичния град, варианти за решаването му непрекъснато се появяват. Поредното предложение гласи, че цяла София става жълта зона за паркиране, но спирането на колите засега остава безплатно.

Разширява се зелената зона с включването на Националния стадион "Васил Левски”, където паркирането вече ще е платено. Това предвижда новата наредба за организация на движението в столицата. Тя ще бъде разгледана на предстоящата сесия на Столичния общински съвет днес (23 октомври), съобщава в. "Монитор".

Дава се и възможност за разширяване на платеното паркиране по предложения на районните кметове, общински съветници, граждани и фирми. За неправилно спиране на колите глоби ще може да налага, освен МВР, и Общинска полиция.

Наредбата беше изготвена след множество оспорвания в съда заради въвеждането на платено паркиране за живеещите в центъра на София чрез така наречените синя и зелена зона.

Водещи

Най-четени