Ще се разцепи ли управляващото мнозинство 01.07 | 18:30

На 30 юни изтече срокът, който от ПФ дадоха на ГЕРБ и Реформаторския блок, да изпълнят няколко условия

От iNews.bg

В управляващото мнозинство няма съществени разминавания по основните политически приоритети, целта на коалицията е цял мандат. Това коментира пред журналисти в Народното събрание вицепремиерът Румяна Бъчварова.

На 30 юни изтече срокът, който от Патриотичния фронт дадоха на ГЕРБ и Реформаторския блок, да изпълнят няколко условия, които са залог патриотите да останат част от управлението. Бъчварова подчерта, че ПФ са декларирали удовлетвореност от отговорите, които тя е дала по ресора си.

Все пак уточни, че не може да предполага какво решение ще вземе в крайна сметка политическата сила, но посочи, че не трябва да се драматизират толкова отношенията между партньорите.

Знаете колко е сложна тази коалиция, и те настояват да си запазят политическата идентичност, особено преди местния вот, коментира вицепремиерът, отговарящ и за коалиционната политика. Бъчварова увери, че правителството се опитва да работи в тази посока.

По отношение на борбата с организираната престъпност, за която от ПФ настояват за спешни мерки, вътрешният министър обясни, че МВР носи определени отговорности, но в същото време има и много други институции, които трябва да се включат. Затова е и междуведомственият съвет, който да разработва политики, припомни тя. По думите й, в момента МВР е мобилизирало абсолютно всичките си ресурси - човешки, технически, финансови за сигурността в населените места.

Това е много труден проблем, има наслагване на много фактори, дълга процедура, разясни министърът. Румяна Бъчварова добави, че са идентифицирани рискови райони и такива с повишени нива на криминогенност. Ключов момент било и видеонаблюдението.

По-рано днес, премиерът Бойко Борисов изрази друго становище. Според него от видеонаблюдението няма ефект, ако от него няма конкретен бърз резултат - "ще го направим, ще дадем пари, ще го заснемем за 25-ти път.

Трябва да се скъси съдебният процес и да се направи промяна в закона, с която престъпниците веднага да понасят отговорността за извършените престъпления, заяви министър-председателят.

Стана ясно, че МС ще изготви предложения за оптимизиране на наказателния процес.

 

Най-четени