Щом България не иска остров в океана, той ще е на ЕС 27.11 | 21:48

Бизнесменът с правата върху плаващата земя писа на Юнкер, че я подарява на съюза

От Цанка Донкова

България може да мечтае, но няма да си има остров. Предложението на бизнесмена, който обяви за своя колония плаващия остров в Тихия океан, вече е невалидно. Владимир Баланов е решил да предложи "земята" на Европейския съюз.

Българският бизнесмен е изпратил официално писмо до шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер, неговите заместници Кристалина Георгиева и Франс Тимерманс, с което им предлага територията. Съобщението е адресирано е и до председателя на Европарламента Мартин Шулц и президента на ЕС Херман Ромпуй, съобщава в. "24 часа".

"Вече 5 месеца - от 1 юли, нямам никакъв отговор от българското правителство или от президента Росен Плевнелиев. Смениха се три правителства и никой не обърна внимание”, обяснява Баланов. Бизнесменът искаше съдействието на Министерския съвет, за да се обяви колонизираният от него плаващ остров в Тихия океан за българска територия.

Островът е образуван от вулканично изригване през 2012 г., а година по-късно Баланов заби вимпел на него и по международните закони го обяви за своя собственост чрез офшорна фирма, регистрирана за целта в Панама.

Отскоро островът вече има и име - кръстен е Южни. Според оценките на Баланов само стойността на пемзата на острова с площ колкото Белгия е 5 трилиона долара, ако бъде продадена като инертен материал.

Ако бъде обявен за част от държава обаче, островът ще има икономическа зона и ще могат да се ползват подземните богатства на океанското дъно.

"ЕС може да обяви острова както за собственост на съюза, така и да го даде на някоя от страните-членки", каза Баланов.

Водещи

Най-четени