Щъркел радва санданското село Струма 19.02 | 09:13

Птицата е заела отново старото си гнездо

От Цанка Донкова

Първият щъркел вече радва жителите на санданското село Струма. Той се е появил около 10 февруари и е заел отново старото гнездо, което е върху тополата близо до къщата на Костадин Златков в центъра на селото. Това съобщи кметът на селото Величка Каталска.

Предполага се, че щъркелът е мъжки и е дошъл да "стегне" семейното жилище, преди да долети и женската.

Вече трета година село Струма първо посреща щъркел - преди това се случваше най-напред в близкото село Микрево в община Струмяни. Сегашното е най-ранното пристигане на предвестника на пролетта и се приема за нормално на фона на меката зима и топлия февруари с регистрираните температурни рекорди. Пристигането на ранния гост за местните хора е и надежда за добра година, за здраве и плодородие.

Общо пет щъркелови "апартамента" по дървета, покриви и електрически стълбове очакват обитателите на село Струма. Селището е разположено край едноименната река, а това означава, че щъркелите могат да откриват в района жаби и друга предпочитана храна. Затова и в селищата край най-голямата река в този южен край има много щъркелови гнезда, които всяка пролет оживяват и се пълнят по-късно с ново поколение малки, които до есента израстват, преди да отлетят, допълва БТА.

Водещи

Най-четени