Юруш към Европа! Падат ограниченията за работа в ЕС 01.01 | 13:26

Орди румънци и българи изкупиха всеки билет за самолет или автобус до Великобритания

От Кремена Бедерева

Гражданите на Румъния и България получиха правото да работят без ограничения във всички държави от Европейския съюз. Решението влиза в сила точно седем години след присъединяването им към ЕС, отбелязва BBCRussian.

Временните ограничения, въведени от девет страни-членки на ЕС за България и Румъния, за да се предотврати масова имиграция, отпаднаха в първия ден на 2014 г.

Някои държави в съюза, включително Великобритания, все още се опасяват от рязък наплив на имигранти от тези две страни.

Масовата имиграция на българи и румънци е малко вероятна, пише вестник Independent.

Над три милиона българи и румънци вече са напуснали родината си и са се установили в части на Европа, където намират по-добри перспективи за работа. И те няма да дойдат във Великобритания.

Българите и румънците отдавна имат неограничен достъп до трудовия пазар на 19 европейски държави. Това прави малко вероятно масовата имиграция последвала полското приемане през 2004 година да се повтори.
Румънци и българи получиха в сряда правото да работят във всяка от 28-те страни-членки на ЕС, предаде Deutsche Welle. Девет държави отмениха ограниченията – Австрия, Белгия, Франция, Великобритания, Германия, Люксембург, Малта, Холандия и Испания.

България и Румъния се присъединиха към ЕС през 2007 г., влизайки в съюза като най-бедните държави в него. 

В Германия се очаква да пристигнат около 180 000 имигранти, според последните данни. Все пак промяната предизвика и някои опасения, че т. нар. "социални имигранти” ще търсят достъп до социалните грижи в по-богатите държави.

Снощи се увеличиха опасенията от ръст на престъпността, след като орди румънци и българи изкупиха всеки билет за самолет или автобус до Великобритания, пише вестник Daily Star. Вратите на Великобритания са отворени за всеки от двете държави от полунощ, след като отпаднаха европейските ограничения.
Полицейски експерти прогнозират нова "вълна на престъпност”, след като страната вече се бори с наплива на чуждестранни престъпници.

Шокиращи данни показват, че източноевропейците вече са оглавили класациите на престъпността, дори преди Великобритания да отвори границите си за милиони от двете държави. Почти 1000 румънци са били арестувани от полицията в само едно графство през последните три години.

Британски компании вече търсят румънци да работят за тях като главни готвачи, болногледачи, акушерки и дори стриптизийрки, след като ограниченията за британския трудов пазар отпаднаха от днес, пише вестник Daily Mail. Британските работодатели рекламират близо 5000 работни места в румънски сайт за заетост, който твърди, че е помогнал на 160 000 румънци да си намерят работа в Западна Европа, допълва агенция "Фокус".

Мнозина смятат, че нискоквалифицираната работа в страната ще им осигури "ежедневни средства”, а според други английският език "не е задължителен”.

Работниците от Румъния и България ще могат да работят свободно във Великобритания, след като временните ограничения бяха отменени по правилата на ЕС.

Най-четени