Язовир Ботево прелива. Обявяват бедствено положение 22.06 | 15:09

В момента в селото не се извършва евакуация на жителите и на този етап няма такава предпоставка, каза кметът

От Цанка Донкова

Вследствие на дъждовете тази нощ нивото на водата в язовир Ботево, община Аксаково, се е покачило с десет сантиметра и е достигнало 105 см под горния ръб на преливника. Той е частично разрушен и под него се е образувала яма с диаметър 10 метра. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация Варна.

Водата прелива в северната част на преливника. Полицията контролира района. Община Аксаково ще обяви бедствено положение в село Ботево, защото основата на стената на едноименния язовир, която е от пръст е подмита, съобщи кметът на общината Атанас Стоилов.

Причината за бедственото положение е за предпазване на хората. В момента в селото не се извършва евакуация на жителите и на този етап няма такава предпоставка, каза още кметът.

Предишните дни десет семейства от долната част на селото са били преместени в горната му част. В момента водата от преливника на язовира се отича в реките.

Стоилов обясни, че причината за преливането на язовира са водите от басейните от община Суворово. На място в момента има представители на общината и специализираните служби, каза още кметът.

Областният управител на Варна Иван Великов е разпоредил компетентните органи да окажат помощ и съдействие, както и състоянието на язовира да се наблюдава непрекъснато от компетентни лица, като за промените да се докладва на ОД ОСС Варна и ОД ОКИЦ.

 

Водещи

Най-четени